Herman van Rompuy komentoval papežovo rozhodnutí stran eutanázie

16.8.2017 

Akceptace eutanázie v nemocnicích provozovaných řeholní kongregací Bratří milosrdné lásky (Frères de la Charité de Gand) je důsledkem silné sekularizace belgického katolicismu – míní generální představený této řehole bratr Rene Stockman (foto), který je rovněž Belgičan. V rozhovoru pro italský deník Avvenire se zmínil také o tvítu belgického politika, Hermana van Rompuye, který zpochybňuje právo papeže vložit se do záležitostí belgické řehole.
Připomeňme, že na výslovné přání Svatého otce požádal Apoštolský stolec belgickou provincii zmíněné řehole, aby ve svých nemocnicích přestala praktikovat eutanázii. Každý člen řádu byl zároveň požádán, aby osobně deklaroval svoji věrnosti církevnímu učení. Herman van Rompuy na to reagoval slovy: „Časy, kdy platilo Roma locuta, causa finita, jsou již dávno za námi.“ Ukazuje se, že bývalý belgický premiér a bývalý prezident Evropské komise je jedním z členů dozorčí rady nemocnic spravovaných Bratry milosrdné lásky. Stal se jím v roce 2015, kdy se řeholníci rozhodli rozšířit tento správní orgán o laiky z akademického a politického prostředí. V důsledku toho jsou ve 14-ti členné radě pouze tři řeholníci. Šest jejích členů, včetně právě Hermana van Rompuye, nemá s řeholí vůbec nic co do činění.

Podle mínění generálního představeného této řehole je tvít křesťanskodemokratického politika projev nedostatečného respektu vůči Apoštolskému stolci. René Stockman však nepřestává doufat ve vyřešení celé záležitosti. Řeholníci v této otázce na kompromis přistoupit nemohou a katolíci v dozorčí radě jsou zcela sekularizovaní, poněvadž tvrdí, že církevní učení prý už v některých bodech neplatí. Záležitost bude vyřešena 11. září, na kdy je svoláno zasedání rady. Je možné, že belgičtí řeholníci z tohoto orgánu odejdou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.