Blíží se návštěva kardinála Parolina v Moskvě

17.8.2017 

Státní sekretář Svatého stolce před svojí blížící se návštěvou v Moskvě ve dnech 20.- 24. srpna poskytl v této souvislosti další rozhovor, tentokrát italskému katolickému deníku Famiglia Cristiana. Kardinál Parolin poznamenává, že předmětem jeho rozhovorů s prezidentem Vladimírem Putinem i ruským patriarchou Kirillem budou rovněž otázky míru ve světě, neboť je to téma, ve kterém mají věřící významnou roli. Kardinál Parolin přiznává, že se jeho návštěva uskutečňuje v kontextu vážných mezinárodních napětí, dodává však, že byla naplánována dlouho předem. Jejím účelem bude také poskytnout viditelné znamení blízkosti papeže tamějším katolíkům.

Návštěva vatikánského státního sekretáře byla předmětem dalšího rozhovoru, který poskytl metropolita Hilarion, předseda odboru pro zahraniční styky při moskevském patriarchátě, italskému deníku Sole 24 Ore. Ruský pravoslavný metropolita Hilarion poukázal na možnosti vzájemné spolupráce na různých polích. Nejprve hovořil o duchovní krizi a marginalizaci náboženství na Západě a také o pronásledování křesťanů v různých částech světa. Na druhém místě zmínil možnost spolupráce na obnově Sýrie. Stran konfliktu na Ukrajině metropolita Hilarion podotkl, že stanovisko Apoštolského stolce je vyvážené, protože nabádá obě strany k dialogu, ukončení ozbrojených akcí a k dodržování Minských dohod.

Na otázku o sblížení ruské pravoslavné a katolické církve metropolita Hilarion řekl, že se týká mnoha oblastí, které jsou vypočítány ve společné havanské deklaraci papeže Františka a patriarchy Kirilla. „Jsem přesvědčen, že rozvoj spolupráce pravoslavných a katolíků ve sférách, kde mají naše církve společná nebo blízká stanoviska, umožní překonat staleté předsudky a dosáhnout vzájemného porozumění,“ řekl metropolita. Dodal, že takovou sférou je také „společná obrana křesťanů na Blízkém východě“. Jako „významný projev ekumenismu“ vyzdvihl nedávný putovní výstav relikvií sv. Mikuláše z italského Bari do Moskvy a Petrohradu.

Smysl návštěvy kardinála Parolina v Moskvě spatřuje metropolita Hilarion především v politické rovině. Zmínil pak neshody mezi katolickou a ruskou pravoslavnou církví, přičemž jmenoval „delikátní problém uniatismu,“ který „ve vzájemných vztazích nadále považuje za obtíž“. V této souvislosti mluvil o snaze ukrajinské řeckokatolické církve „rozšiřovat svoje struktury na jihu a východě Ukrajiny“, což se podle jeho mínění děje „na úkor tamější pravoslavné církve“. „Doufám však v brzké nalezení uspokojivého řešení,“ řekl ruský pravoslavný metropolita Hilarion před nadcházející návštěvou kardinála Pietra Parolina v Moskvě italskému listu Sole 24 Ore.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.