Papež po atentátu v Barceloně: Nadále se zasazujme o mír a svornost

18.8.2017 

Zármutek nad událostmi v Barceloně vyjádřil papež František tamějšímu arcibiskupovi, kardinálovi Juanovi José Omella y Omella. V telegramu nesoucím podpis státního sekretáře stojí, že „papež František je hluboce zarmoucen nad ztrátou lidských životů v tomto nelidském skutku“, „je nablízku jejich příbuzným a celé katalánské a španělské společnosti“. Svatý otec „odsoudil toto slepé násilí jako těžkou urážku Stvořitele“ a v modlitbě prosí Boha o pomoc, abychom „se nadále rozhodně zasazovali o mír a svornost ve světě“.

Španělská biskupská konference reagovala prohlášením, které „odsuzuje jakoukoliv podobu terorismu, který je vnitřně zvrácenou aktivitou, zcela neslučitelnou s morálním pohledem na spravedlivý a rozumný život. Nejen těžce porušuje právo na život a svobodu, ale ukazuje i tu nejtvrdší netoleranci a totalitarismus.“ Vatikánský rozhlas se telefonicky spojil s emeritním barcelonským arcibiskupem, kardinálem Lluisem Martinez Sistachem, který vyjádřil rovněž své znepokojení nad nesmyslností tohoto násilí.

První mojí reakcí byla bolest, nechápavost a také modlitba. Španělský episkopát ihned rázně odsoudil všechny typy terorismu, včetně tohoto, protože úmyslně vraždí nevinné lidi. Je nesmyslný, nemá žádný lidský smysl! Modlíme se za zemřelé i za jejich příbuzné. Prosíme Pána, aby obrátil lidská srdce a učinil konec terorismu.

Proč je podle Vás cílem právě Španělsko a proč Barcelona?

To nevím, ale stalo se to také v jiných zemích. Španělsko bylo snadné. Ze zpráv, které jsem se dozvěděl, plyne, že policie věděla, že se něco chystá. Věděli to. Tentokrát zasáhli Barcelonu a Cambrils, ale mohli zasáhnout i jiná místa. Lidstvo, všechny země, všechny národy musejí vyvinout velké úsilí, pokud jde o formaci a výchovu lidí k hodnotám života a hodnotě života samého. Myslím, že tady je recept.

Byla zasažena Barcelona. Víme však, že oběti jsou z mnoha zemí Evropy?

Kdo je v zaměstnání obvykle nejde po Ramble, protože tam je mnoho turistů, cizinců. My chodíme jinudy. Střed města – Rambla – kde k atentátu došlo je však vždycky plný lidí. Je to atentát proti Evropské unii, proti světu, protože nebyli postiženi jenom Katalánci a Španělé, nýbrž lidé mnoha národností a zemí, kteří byli v té době v Barceloně. Není v tom žádný rozdíl, týká se to všech. Nedostává se slov, každý atentát působí sklíčenost. Zakoušíme bezmoc, i když ne že bychom byli nemohoucí, protože dnes v poledne se na barcelonském Plaza de Catalunya konala manifestace. Připomněli jsme si minutou ticha oběti a velký zástup lidí zde provolával: Nemáme strach! Nemáme strach! Terorismus musíme přemoci pokojem, bratrstvím a láskou. A jsme toho schopni, protože Bůh nám pomáhá!

říká emeritní barcelonský arcibiskup, kardinál Lluis Martinez Sistach v souvislosti s tamějšími událostmi.

Zpravodajské agentury uvádějí, že teroristé, kteří však byli policií zastřeleni, měli na sobě atrapy sebevražedných výbušninových pásů a na místě činu se našly doklady jednoho z atentátníků. Zdrojem zprávy, podle níž se ke zločinu přihlásil tzv. islámský stát, je jako obvykle antidžihádistický webový portál SITE se sídlem v USA, který na publikaci svých zpráv uplatňuje autorská práva.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.