Vatikánský státní sekretář zahájil oficiální návštěvu Ruska

21.8.2017 

Čtyřdenní návštěvu Ruské federace dnes zahájil státní sekretář Svatého stolce. Hned po příjezdu se setkal s pravoslavným metropolitou Hilarionem Alfejevem, představeným odboru pro vnější vztahy moskevského patriarchátu. Kardinál Pietro Parolin poukázal na konstruktivní atmosféru rozhovoru, který trval dvě hodiny, tedy dvakrát více než bylo plánováno. „Museli jsme probrat mnoho otázek, ale řekl bych, že atmosféra byla velice konstruktivní. Zaobírali jsme rovněž palčivými problémy, ale konstruktivně a ve snaze překonat existující těžkosti“ – řekl kardinál Parolin, který v odpověď na otázku novináře přisvědčil, že byla řeč také o Ukrajině.

Zbytek prvního dne návštěvy vatikánského hodnostáře v Moskvě byl určen především zdejším katolíkům. Na programu kardinála Parolina bylo setkání s katolickými biskupy Ruské federace a v podvečer pak mše svatá v katedrále Neposkvrněného Početí, po níž následovalo setkání s kněžími i laiky. Zítra bude vatikánský státní sekretář přijat moskevským patriarchou Kirillem a povede rozhovory s ministrem zahraničí Ruské federace Sergejem Lavrovem. Setkání s prezidentem Vladimirem Putinem je plánované na středu v Soči. Kardinál Parolin na otázku, o čem bude mluvit s ruskými představiteli, odpověděl v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS ještě před svým odjezdem (19.8.):

Svatý stolec má poslání zároveň duchovní i diplomatické, takže také jeho diplomacie má zvláštní povahu. Nedovolává se žádné síly, lež pouze starosti a péče o každého člověka a o každý národ a jejím nástrojem je dialog. V této optice budu přistupovat k rozhovorům s jednotlivými představiteli o bilaterálních otázkách a krizích, které probíhají v různých částech světa. Setkání s pravoslavnou hierarchií bude projevem otevřenosti, která se vytvořila v posledních letech a vedla k loňskému setkání v Havaně. Papež František a patriarcha Kirill tam mluvili o jednotě jako cestě. Putujeme-li společně a vedeme-li dialog jako bratři, prožíváme již momenty vzájemného společenství. Je to cesta, která vyžaduje hledání pravdy, lásku, trpělivost, houževnatost a závazek.

Říká kardinál Parolin, který je ode dneška na oficiální návštěvě Ruska.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.