Papežova návštěva Kolumbie bude znamením smíření

23.8.2017 

Od papežovy návštěvy Kolumbie nás dělí pouhých čtrnáct dní – v zemi vrcholí přípravy a roste očekávání, potvrdil pro naše mikrofony mons. Fabio Suescún Mutis, výkonný ředitel apoštolské cesty. Tento vojenský biskup je přesvědčen, že papež přichází v pravý čas, aby potvrdil mírové snahy kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, které vedly k uzavření mírové dohody mezi vládou a povstalci. Motto papežské cesty zní „Učiňme první krok“ a vybízí k procesu smíření mezi státem, povstaleckými skupinami a drogovými kartely.

“Podniknout první krok je touha a rozhodnutí, které člověk v životě podstupuje. Kdo učiní první krok, nechává za sebou nevyhovující situaci a vydává se na budoucí cestu s vírou a nadějí. Kolumbie potřebuje vykročit, aby za sebou nechala násilí a nespravedlnost, aby byli všichni ochotni ke smíření a budování nové země s Ježíšem Kristem. Návštěva Svatého otce je okamžik milosti, je to Boží dar, aby v našich latinskoamerických národech ožila víra, kterou obdržely. Tato víra je naším pokladem, ale musíme ji vnést do reality hledáním spravedlnosti, smíření a starostí o obecné dobro.“

Papeže Františka podnítila k návštěvě Kolumbie právě její politická a sociální situace. Přijede sem jako třetí papež – ve stopách Pavla VI. (1968) a Jana Pavla II. (1986). Ve středu šestého září přistane v Bogotě a až do desátého září budou dalšími zastávkami Villavicencio, Medellín a Cartagena.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.