Papežský institut Jana Pavla II. mění název i statuta

19.9.2017 

Papež František rozhodl o změně názvu a právního statutu Papežského institutu Jana Pavla II. pro studium manželství a rodiny. Učinil tak formou apoštolského listu motu proprio Summa familiae cura, datovaného na svátek Narození Panny Marie, 8. září letošního roku. Práce reformovaného institutu mají brát v potaz změny dnešní společnosti a především práci obou nedávných synod o rodině a závěry formulované v postsynodální exhortaci Amoris laetitia.

Dnes zveřejněné Motu Proprio mění název institutu na Papežský teologický institut Jana Pavla II. pro nauky o manželství a rodině a mění jeho právní status. Konkrétní vnitřní směrnice upravující jeho vztahy k jednotlivým kompetentním vatikánským úřadů budou v budoucnu schváleny Svatým stolcem. „Antropologicko-kulturní změny, které dnes zasahují všechny aspekty života, si žádají analytický a strukturovaný přístup. Proto se nemůžeme omezovat na pastorační praxi, která zrcadlí formy a vzorce z minulosti,“ píše v motu proprio Svatý otec.
Nový institut zůstává i nadále spojen s Papežskou lateránskou univerzitou. Vzhledem k svému papežskému charakteru má být akademickým centrem ve službě celé univerzální církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.