Kardinál Filoni k japonským katolíkům: Buďte jako první misionáři

25.9.2017 

Desetidenní návštěva prefekta Kongregace pro evangelizaci národů se chýlí ke konci. Před odjezdem se kardinál Fernando Filoni setkal s tamními biskupy a kriticky zhodnotil stagnující evangelizaci v této zemi. Připomněl velké úspěchy první misie v 16. století, kdy víru v Krista přijalo 650 tisíc Japonců a podařilo se vysvětit 150 rodilých kněží.

Zkušenost ukázala, že evangelium promlouvá k srdci Japonců. Tehdejší misionáři totiž uměli předávat novost Kristova poselství odpovídajícího na nejhlubší touhy člověka, které není s to utišit žádné jiné náboženství. Misie zahájená sv. Františkem Xaverským se ukázala na tolik silná, že noví křesťané byli schopni snést ukrutné pronásledování a zachovat víru v podzemních komunitách. Prefekt misijní vatikánské kongregace ujistil biskupy, že Kristovo poselství zůstává aktuální také v současném Japonsku. Je však třeba znovu objevit sílu první evangelizace, vnést do ní aktuální poznání a zkušenosti. Podobně by se mělo skoncovat s jistým irenismem ve vztazích mezi vírou a kulturou. Evangelium totiž kultury přesahuje – dodal kardinál Filoni.

Zdůraznil také, že v oblasti evangelizace nelze čekat na příjezd zahraničních misionářů. Evangelizace se musí chopit sami Japonci. Není k tomu potřeba abstraktních misijních metodologií. Církev v Japonsku se musí vrátit k autentickému hlásání evangelia a Kristovy lásky. „Nejde pouze o dynamismus. Potřebujeme milost evangelia, modlitby, velkodušnosti a horlivosti,“ řekl kardinál Filoni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.