Arcibiskup Gallagher: Zastavte toky peněz a zbraní namířené proti náboženským menšinám

25.9.2017 

Ochrana náboženských menšin je jedním z nejnaléhavějších úkolů mezinárodní komunity – na 72. zasedání Valného shromáždění OSN věnovaném ochraně náboženských menšin ve válečných konfliktech o tom mluvil arcibiskup Richard Gallagher. Vatikánský sekretář pro vztahy se státy poukázal na údaje tří mezinárodních raportů, které dokumentují pronásledování, fyzické i psychické násilí, nucený exil či dokonce etnické čistky a zotročování žen i dětí ve vztahu k náboženským menšinám. Papežská nadace Kirche in Not vyjmenovává 38 zemí, ve kterých v minulém roce docházelo k vážnému narušování náboženské svobody.

Šéf vatikánské diplomacie vyjmenoval sedm základních bodů k otázce ochrany náboženských menšin. Především zdůraznil, že je třeba jednat a vyžadovat na příslušných místech dodržování základních lidských práv. Nedávné případy barbarského činů na těchto menšinách by měly otřást mezinárodní komunitou a vyvést ji z netečnosti. Za druhé: každý člověk má mít zajištěna základní občanská práva, bez ohledu na náboženskou a etnickou příslušnost. Ve státech, které garantují zvláštní status některému náboženství, je třeba „uznat a hájit“ právo na náboženskou svobodu všech a nad rovností všech jeho občanů před zákonem. Ve třetím bodu arcibiskup Gallagher hovořil o vzájemné autonomii a pozitivní spolupráci mezi státem a náboženskými komunitami. S odkazem na papežovu promluvu v káhirské univerzitě Al-Azhar varoval v tomto kontextu před směšováním náboženské a státní dimenze.

Ve čtvrtem bodě šéf vatikánské diplomacie poukázal na závažnou a zvláštní odpovědnost náboženských vůdců postavit se proti zneužívání náboženského kreda k ospravedlňování terorismu a násilí namířeného proti jiným věřícím a náboženstvím. Spolu s papežem Františkem – dodal – je nutné zopakovat „rozhodné a jasné NE k veškerým formám násilí ve jménu náboženství a ve jménu Božím“. Jako pátý prvek poukázal na „nutnost efektivního mezináboženského dialogu coby protilátky na fundamentalismus. Tento dialog – pokračoval dále – „může a musí“ být příkladem konfrontace ve prospěch souladu společnosti. Šestý bod přednesený mons. Gallagherem se zaměřil na výchovu jako základní klíč k prevenci radikalizace a extrémismu. Na závěr pak vatikánský sekretář pro vztahy se státy vyzval mezinárodní společenství k zastavení toků peněz a zbraní určených těm, kdo je zneužívají proti náboženským menšinám. „Zastavení krutostí si nežádá pouze překonat nenávist v srdci, která plodí násilí, nýbrž také odstranit ty nástroje, skrze které se tato nenávist v násilí mění“ – řekl arcibiskup Gallagher na fóru Valného shromáždění OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.