Ratzingerova cena přesáhla hranice teologie – převezme ji hudební skladatel Arvo Pärt

26.9.2017 

V tiskovém středisku Svatého stolce se dnes konala prezentace příštích aktivit vatikánské Nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. Nadace, jejíž správní radu vede o. Federico Lombardi, SI, také letos udělí Ratzingerovu cenu za teologii. Trojice laureátů ji převezme 18. listopadu ve Vatikánu, den po ukončení mezinárodního kongresu o sv. Bonaventurovi na Gregoriánské univerzitě. Jsou to německý luteránský teolog Theodor Dieter (nar.1951), který se angažuje v ekumenickém dialogu a měl významný podíl na redakci a schválení “Společného prohlášení o nauce o ospravedlnění” v roce 1999, dále německý katolický kněz a teolog Karl-Heinz Menke (nar.1950), emeritní profesor dogmatiky a teologické propedeutiky na teologické fakultě bonnské Katolické univerzity, který byl od září 2014 na pět let papežem Františkem jmenován členem Mezinárodní teologické komise. A konečně hudební skladatel Arvo Pärt (nar.1935), pravoslavný křesťan a člen Papežské rady pro kulturu (do které jej roku 2011 jmenoval Benedikt XVI.)

”Pro letošní volbu je příznačný dvojí rys – jednak potvrzuje ekumenickou otevřenost ceny, protože tu máme katolíka, prof. Menkeho, luterána, prof. Dietera, a pravoslavného, mistra Pärta. Dále tu došlo k rozšíření pole aktivit, na kterém se ocenění pohybují, o uměleckou činnost – v tomto případě jde o hluboce nábožensky inspirovanou hudbu. Joseph Ratzinger-Benedikt XVI. si cení hudebního umění, které je navíc u Arvo Pärta vysoce duchovní, a to vše ospravedlňuje udělení ceny i mimo úzce teologický rámec.”

Uvedl otec Lombardi. Nadace, která uchovává Ratzingerův teologický odkaz, rovněž rozhodla o založení nového ocenění, nazvaného “Otevřené myšlení” (Razón abierta). Činí tak v spolupráci s madridskou univerzitou Francisco de Vitoria, aby zabránila hluboké fragmentaci poznání a nadměrné specializaci v akademické oblasti a naopak přispěla k pěstování široké a otevřené intelektuální vize při hledání pravdy a odpovědí na základní otázky o lidstvu a jeho osudu.

Ve středu převezmou tuto cenu její první laureáti při slavnostním předání v sídle vatikánské Akademie věd. Z více než tří set padesáti (367) prezentovaných prací ve dvou kategoriích výzkumu a didaktiky, které pocházely z třicítky univerzit a 170 různých zemí, vybrala mezinárodní porota čtyři vítězné. Jak při tiskové konferenci podotkl o. Federico Lombardi, témata předložených pojednání sahala od práva, ekonomie a sociálních věd přes přírodní vědy až po humanitní obory, filosofii a teologii.

”Vítězi v oblasti výzkumu jsou Darcia Narvaezová z Univerzity Notre Dame ve Spojených státech amerických se studií o “Neurobiologii a vývoji lidské smrtelnosti” a dále autorský tým Claudia Vanneyová a Juan Franck z Universidad Austral z Buenos Aires s kolektivní prací na téma: “Determinismus či indeterminismus? Velké otázky od vědy po filosofii”. V kategorii didaktiky budou oceněni Michael Schuck, Nancy Tuchmannová a Michael Garanzini, SI, za texty k internetové ekologické formaci pod názvem “Healing Earth” a dominikánská řeholnice z Budapešti, sestra Sarolta Laura Baritzová, za výukový program o křesťanských sociálních zásadách v hospodářství, který uskutečnila na Sapientia College a Korvínově univerzitě.”

Čestné uznání získal anglikánský teolog Christopher Cook z Durhamské univerzity ve Velké Británii za magisterský výukový projekt o spiritualitě, teologii a zdraví a dva mladí profesoři z madridské univerzity (Arturo Encinas a Alberto Oliván), kteří zkoumali narativní postupy ve videohrách, dodal předseda vatikánské nadace a přešel ke třetí chystané iniciativě – mezinárodnímu studijnímu semináři. Ten letošní je už sedmý v pořadí a koná se pod záštitou kostarické Katolické univerzity na přelomu listopadu a prosince.

”Věnuje se nanejvýš aktuálnímu tématu, o kterém pojednává encyklika Laudato si´, tedy nezbytnosti konverze k ekologii člověka, přičemž přihlíží ke kontinuitě magisteria papeže Františka a Benedikta XVI. také v této specifické oblasti. Nebude se o něm jednat pouze teoreticky, nýbrž počítá se s příspěvkem odborníků, pracujících v terénu. Ekologické otázky vzbuzují v latinskoamerické oblasti velký zájem, což dokládá skutečnost, že kostarický prezident, který bude osobně přítomen, kongres vyhlásil za událost národního dosahu.”

A právě to je cílem odborných teologicko-pastoračních setkání, pořádaných vatikánskou nadací Josepha Ratzingera- Benedikta XVI. – tedy přesáhnout hranice katolické církve a stát se iniciativou společného zájmu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.