Metropolita Hilarion hovoří o své návštěvě u papeže

28.9.2017 

Nejvyšší představitel ruského pravoslaví pro mimocírkevní záležitosti, metropolita Hilarion, navštívil v těchto dnech Svatý stolec, setkal se s papežem Františkem i Benediktem XVI. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas se podělil o své dojmy ze setkání se Svatým otcem. Hovořili spolu mimo jiné o putování relivie sv. Mikuláše z Bari, které pozitivně ovlivnilo vnímání katolické církve ze strany věřících moskevského patriarchátu. Hovoří metropolita Hilarion:

„Po mnoho desetiletí se vztahy mezi Ruskou pravoslavnou a římskokatolickou církví rozvíjely mimo dosah pohledu běžných věřících. Například když metropolita Nikodém navštívil v 60. a 70. letech Vatikán, mnoho lidí o tom nic nevědělo a sovětský tisk samozřejmě mlčel. První událostí, která přitáhla pozornost ruského národa bylo historické setkání papeže s patriarchou v únoru minulého roku. Avšak první událostí, na níž se lidé skutečně podíleli, bylo putování relikvie. V ruské televizi byly mnohohodinové přenosy. Televize informovala také o oficiálním poděkování patriarchy papežovi a arcibiskupovi Bari. Díky tomu se o tom všichni dozvěděli,“ uvedl metropolita Hilarion.

Na dotaz po narušování náboženské svobody v Rusku metropolita Hilarion zdůraznil, že obvinění jsou neopodstatněná. Podle jeho názoru mají všechna náboženství v Rusku plnou svobodu a na porušování svých práv si nestěžují. Náboženská svoboda se však netýká sekt, mezi něž se v Rusku počítají také Svědkové Jehovovi, kteří – jak zdůraznil pravoslavný představitel - nejsou křesťané. Dodal ovšem, že toto téma s papežem Františkem nerozvíjel. Mnoho času však věnovali náboženské svobodě na Ukrajině. Metropolita Hilarion si papežovi stěžoval na diskriminaci pravoslavných spojených s moskevským patriarchátem a vyjádřil lítost nad tím, že katolíci nevystupují na jejich obranu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.