Svátek sv. Václava ve Svatopetrské bazilice

28.9.2017 

Při oltáři Katedry sv. Petra ve Vatikánské bazilice sloužil u příležitosti dnešního svátku sv. Václava hlavní večerní mši svatou královéhradecký biskup Jan Vokál.

„Pro mne je to mimořádná čest a velké duchovní povzbuzení, že mohu předsedat mše svaté v Bazilice sv. Petra při oltáři katedry. Je to místo, jde jsem před 28 lety přijal kněžské svěcení a před 6-7 lety i biskupskou konsekraci“ - říká mons. Vokál.

S odkazem na příklad českého patrona ve své homilii poukázal nato, že být mocným není nutně překážkou k následování Krista. Přestože sv. Václav vkleče umírá na prahu chrámu a v očích světa se ujímá vlády jeho vrah, z perspektivy dějin lze potvrdit, že ochráncem a patronem Čech se stal ten, kdo se jevil jako poražený. V přímluvách zazněla modlitba za vládce, aby brali ve svém rozhodování zřetel na křesťanské kořeny a hodnoty. Shromáždění vzpomnělo také na letos zemřelého kardinála Vlka, který dlouhá léta přijížděl sloužit svatováclavskou mši do Říma.

Dnešní čtení je z Knihy moudrosti. Odvolávám se v homilii na slova: Ctěte moudrost, vy vládcové a mocní světa, abyste kralovali a vládli v Božím království. V tomto smyslu myslím na dva bratry, Václava a Boleslava. První se upnul – podle své křesťanské výchovy a přesvědčení – na Krista a všechny svoje poddané chtěl ke Kristu vést. Proto zval misionáře ze zahraničí a chtěl tu svoji krásnou víru ve smysl života předat těm, kterým vládnul. Boleslav naopak pod vlivem šlechty, která byla jistě ještě spíše pohanská, ho přemohl mečem, přemohl ho ve světském smyslu. Před světem se stal vítězem a před Bohem poraženým - a Václav před Bohem vítězem. Takže ten, který v očích světa byl poražen a umírá, se stal patronem našeho národa a my se k němu utíkáme v dnešní době, a vždycky v pohnutých dobách, ho prosíme, aby nad námi držel ochrannou ruku a přimlouval se za nás.

Řekl pro náš rozhlas ještě před zahájením slavnostní bohoslužby biskup Jan Vokál. Do čela shromáždění pod monumentální Berniniho schránku na relikvii stolce sv. Petra zasedl spolu s ním také rektor papežské Papežské koleje Nepomucenum, P. Petr Šikula, a vicerektor, P. Roman Czudek. Zpěvem doprovodili českou mši sboristé českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka, kteří už ve středu (27. září) zazpívali Svatováclavský chorál také v závěru generální audience na Náměstí sv. Petra. Zítra si zakoncertují u sv. Marcelína a Petra, v titulárním chrámu kardinála Dominika Duky.

Bohoslužbě předcházela návštěva v kryptě Vatikánské baziliky. V doprovodu velvyslance České republiky při Svatém stolci Pavla Vošalíka položil květiny na hrob kardinála Berana a k soše sv. Anežky české náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký a zástupci české krajanské komunity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.