Kardinál Parolin v Chorvatsku

1.11.2017 

V těchto dnech je na oficiální návštěvě Chorvatska státní sekretář Svatého stolce kardinál Pietro Parolin. Na tiskové konferenci se italský kardinál vyjádřil ke dvěma otázkám, které mají pro církev v Chorvatsku nemalý význam. Jednak k odložené kanonizaci bl. Aloise Stepinace, o jehož historickém odkazu jednala pod patronací Svatého stolce společná chorvatsko-srbská komise, která skončila svoji práci letos v červenci, aniž by dospěla k „jednoznačné interpretaci“. Kardinál Parolin je však toho mínění, že „komise byla přesto užitečná a napomohla k dialogu a vzájemnému porozumění. Rány, které zanechala historie, nelze překonat ze dne na den – dodal vatikánský státní sekretář. Důležité je však udržet směr, kterým je třeba se ubírat v práci pro společenství a mír. A mezináboženský a ekumenický dialog je zásadním nástrojem pro dosažení tohoto cíle.“

Potom se kardinál Parolin vyjádřil také k Medjugorje a zdůraznil, že v ní nejde jenom o otázku nadpřirozeného charakteru tamního dění. Stejně tak důležitou je pastorační péče o tamější poutníky. Nedávná mise arcibiskupa Henryka Hosera, který ji měl z papežského pověření prozkoumat, přinesla v této věci hlubší poznatky a Svatý stolec chce napomoci k regulaci tohoto fenoménu tak, aby se věřící, kteří tam přicházejí, mohli účastnit bohoslužby, naslouchat Božímu Slovu, přijímat svátosti a žít autentickou zkušenost víry,“ řekl kardinál Parolin.

Dokumenty, které vypracovala zmíněná komise jmenovaná s cílem dobrat se společného výkladu života a díla bl. arcibiskupa Stepinace, jsou stejně jako veškerá dokumentace k Medjugorje „v rukách papeže“, dodal vatikánský státní sekretář, který uvedl, že papež František by rád, aby otázka kanonizace arcibiskupa Stepinace nezvýšila napětí mezi oběma národy. V každém případě jde však o interní otázku katolické církve a myslím, že je důležité to zdůraznit,“ řekl kardinál Pietro Parolin během své návštěvy Chorvatska.
Na fotografii kardinál Parolin s chorvatským episkopátem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.