Klimatická konference ve Vatikánu

3.11.2017 

V sídle Papežské akademie věd ve Vatikánu probíhá od včerejška do soboty konference nazvaná: „Zdraví národů, zdraví planety – naše odpovědnost“. Tématem příspěvků a diskuse jsou klimatické změny, znečištění životního prostředí v souvislosti s lidskou činností a jeho vliv na zdraví. Hovoří biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancléř akademie:

„O problému klimatických změn mluví Papežská akademie už dvacet let. Jde o oteplování klimatu. Právě jeden z papežských akademiků Paul Crutzen si všímá, že žijeme v antropické epoše, tedy že ačkoli lidská činnost vždy nějak ovlivňovala klima, dnes už ho determinuje v negativním smyslu, totiž způsobuje jeho oteplování. Tentokrát se Akademie zabývá jistou intuicí, která se objevuje v encyklice papeže Františka Laudato si´, kde se říká, že klimatické změny mají vliv na lidské zdraví. Právě to je tématem této konference. Zároveň se bude mluvit také o aktuálním stavu klimatických změn a oteplování klimatu. Situace je velmi vážná a dělá se příliě málo proto, aby se něco změnilo. A to nás to znepokojuje,“ řekl Vatikánskému rozhlasu kancléř Papežské akademie sociálních věd.

Biskup Sorondo považuje za klíčovou otázku postoj politiků, na nichž leží konkrétní rozhodování. Jejich názory jsou však rozdělené. Jako příklad kancléř Papežské akademie uvedl, že „čínský prezident tomuto problému rozumí, zatímco jiní prezidenti nerozumějí“. Podle mínění tohoto argentinského biskupa velmi záleží na vzdělání. V zemích jako je Německo, kde je úroveň ekologické kultury vysoká, zajímají klimatické změny i obyčejného taxikáře. V jiných zemích, kde je vzdělání na nízké úrovni, se tvrdí, že jde o věc názoru, dodal kancléř Papežské akademie sociálních věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.