Kardinál Zenari: Zdravotní péče pro chudé

4.11.2017 

Rakety a minomety nadále rozsévají smrt v Sýrii. Kvůli nedostatku lékařské péče však v této zkoušené zemi umírá více lidí než ve válce. Apoštolský nuncius v Sýrii, kardinál Mario Zenari, proto inicioval nový projekt na pomoc lidem, kteří si nemohou dovolit zaplatit za lékaře. Pro Vatikánský rozhlas hovoří kardinál Zenari:

„Situace syrských nemocnic je bohužel katastrofální. Více než polovina státních nemocnic a dalších zdravotnických zařízení je zavřena nebo fungují pouze částečně. Před válkou syrský farmaceutický průmysl pokrýval 90% spotřeby země, dnes se zhroutil na polovinu, zdravotní personál se snížil o dvě třetiny a celému zdravotníckému systému hrozí kolaps. My, jakožto katolická církev, máme v Sýrii tři nemocnice, dvě v Damašku a jednu v Aleppu. Spravují je ženské řeholní kongregace, které působí v Sýrii více než sto let a těší se velké úctě. Nicméně v poslední době byly nuceny svou činnost omezit a dokonce zavřít některá oddělení. Jde totiž o soukromé instituce, jejichž provozní náklady jsou velmi vysoké. Proto jsme se rozhodli spustit tento projekt nazvaný„Otevřené nemocnice“. Je určený především pro chudé. 85% Syřanů žije kvůli válce v chudobě.“

Jak dodal kardinál Zenari, projekt velkoryse podpořila řada nemocnic a charit, v čele s římskou klinikou Gemelli. Od počátku ho podporuje také papež František, jeho spolupracovníci a vatikánský Úřad pro integrální lidský rozvoj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.