„Vítej v kriminále, papeži Františku“

7.11.2017 

V rámci Svatého roku milosrdenství pořádal Svatý stolec před rokem tzv. Jubileum vězňů. U příležitosti prvního výročí této události se v římské věznici Rebibbia promítal film polského dokumentaristy Janusze Morozowského. Snímek byl natočen v africkém vězení v Ouagadugu, hlavním městě Burkina Faso. Vězňové se v něm obracejí přímo ke Svatému otci, přijímají ho jako svého hosta a navazují na to, co jim řekl u příležitosti onoho zvláštního dne Svatého roku i při jiných příležitostech v různých nápravných zařízeních. Vatikánskou premiéru měl film 25. října ve vatikánské filmotéce v sále kardinál Deskura. Hovoří Janusz Mrozowski:

„Natáčím filmy z vězení už sedmnáct let. Začal jsem s francouzskými věznicemi, pak polskými a nakonec jsem se dostal do afrických. Když jsem se dozvěděl od francouzského nuncia, že papež připravuje v rámci Mimořádného svatého roku milosrdenství také jubileum vězňů, velmi mě to dojalo. Rozhodl jsem se uctít tuto událost, která uplynula téměř bez povšimnutí. Záleželo mi na tom, aby se o ní lidé dozvěděli. Tímto způsobem vznikl film „Vítej v kriminále, papeži Františku!“ Dostal jsem možnost pracovat ve věznici v Ouagadugu v podmínkách nesmírné svobody, jakou bychom si těžko mohli představit v jiných zemích.“

Říká režisér Janusz Mrozowski. Jak dále dodává, práce s africkými vězni se pro něj osobně stala cestou duchovní proměny. „Vrátil jsem se k Bohu, od něhož jsem se kdysi s pýchou čtrnáctiletého odvrátil,“ vyznal režisér.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.