Zednáři zůstávají exkomunikovaní, potvrdil italský biskup

14.11.2017 

Pro dialog pokoncilní církve nejsou zednáři ani blízcí, ani vzdálení. Jsou zcela mimo církev, jsou exkomunikovaní – řekl biskup Antonio Staglianò během setkání s představiteli italských zednářů. V Syrakusách na Sicílii proběhlo setkání organizované Lóží Velkého Orientu Itálie na téma: „Církev a zednářství, tolik blízcí a tolik vzdálení?“

Událost, v jistém smyslu přelomová, neboť se diskuse oficiálně zúčastnil rovněž katolický biskup, zprvu vyvolala kontroverze. Zdálo se totiž, že církev chce hledat kompromis se zednáři. K ničemu podobnému však nedošlo. Biskup Staglianò vysvětlil, že na setkání s italskými zednáři šel poslušen Ježíšovým slovům, který posílá své učedníky jako ovce mezi vlky a přikazuje jim lásku k nepřátelům.

„Jako biskupa a především jako teolog jsem jim chtěl vysvětlit, že nepatří do společenství církve,“ zdůraznil ordinář sicilské diecéze Noto. Podotkl, že se vydal na setkání se zednáři také kvůli těm, kdo jsou dezorientovaní a tvrdí, že je možné patřit k zednářům a zároveň chodit do kostela, a dokonce přistupovat k přijímání. „Není to možné. A že se říká, že k zednářům patří i někteří kněží a biskupové? Právě proto bylo zapotřebí přítomnosti biskupa, který jasně řekne, že to možné není. Pokud totiž nějaký katolík, včetně kněží či biskupů, patří do zednářské lóže, znamená to, že ignoruje exkomunikaci a má problémy se svou katolickou identitou,“ řekl biskup Staglianò.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.