Římský biskup: Chudí nejsou problém, ale zdroj

15.11.2017 

„Nemilujme slovy, ale skutky“ (1 Jan 3,18), v tomto duchu již tuto neděli (19.11.) církev prožije první Světový den chudých, který papež František vyhlásil na sklonku Svatého roku milosrdenství a doprovodil poselstvím, zveřejněným na památku sv. Antonína Padovského. Připomíná v něm, že „chudí nejsou problém, nýbrž zdroj, ze kterého máme čerpat, abychom přijímali podstatu evangelia“. V Římě organizuje nedělní „setkání přátelství, solidarity a konkrétní pomoci chudým lidem“ Papežská rada pro novou evangelizaci, která ve svém tiskovém prohlášení informuje o jeho průběhu. První Světový den chudých zahájí nedělní liturgie se Svatým otcem ve Vatikánské bazilice, které se zúčastní čtyři tisíce potřebných nejenom z Říma a okolního kraje Latium, nýbrž také z Francie, Polska, Belgie a Lucemburska.

Papež František poté pozval všechny účastníky mše svaté, včetně jejich doprovodu z charitativních organizací, na slavnostní oběd, organizovaný v aule Pavla VI., přilehlých papežských kolejích a jídelnách pro chudé. Jak sdělil arcibiskup Rino Fisichella, podávat se budou noky s rajskou omáčkou, olivami a sýrem, dále telecí maso se zeleninou a kukuřičnou kaší a nakonec zákusek tiramisu s kávou. Hosty bude při obědě obsluhovat čtyřicet jáhnů římské diecéze a dobrovolníci z italských farností. O hudební doprovod se postará dechovka Vatikánské stráže a dětský pěvecký sbor.

Oběd ve Vatikánu nicméně nezůstane ojedinělou událostí – římské chudé lidi pohostí také restaurace v historickém jádru Věčného města, potvrdil pro naše mikrofony farář kostela sv. Eustacha, mons. Pietro Sigurari:

“Zeptal jsem se jejich majitelů, zda vědí o Světovém dni chudých, ale neměli o něm žádné informace. Vysvětlil jsem tedy o co se jedná, a nakonec se každá restaurace, na jejíž dveře jsem zaklepal, rozhodla, že věnuje nedělní oběd deseti potřebným. Budou si sami vybírat, co si dají k jídlu. Podařilo se mi tak rozmístit alespoň 120 našich bratrů a doufám, že se k iniciativě přidají také jiné podniky v ostatních římských čtvrtích. Byl by to pěkný způsob, jak se podílet na tomto nově vyhlášeném Dni…“

říká římský farář. V týdnu předcházejícím Světovému dni chudých mají nemajetní lidé v Římě možnost využít bezplatné zdravotní prohlídky u specializovaných lékařů. V sobotu večer je papež František zve k modlitební vigilii do baziliky sv. Vavřince za hradbami. Zvolil ji s odkazem na svatého římského jáhna a mučedníka, pro kterého chudí byli pokladem církve. Mše svatá bude obětována za dobrovolníky, kteří denně, ve skrytu a tichosti přinášejí úlevu a radost při péči o množství nejposlednějších. Kromě hmatatelných iniciativ pro nemajetné a potřebné lidi však Petrův nástupce v souvislosti s nedělním Dnem chudých vyzývá k modlitbě – jak píše v poselství, „Otčenáš je modlitba chudých“ a „prosba o chleba vyjadřuje naši odevzdanost Bohu při prvotních potřebách našeho života“. „V této modlitbě všichni poznáváme potřebu překonávat každou formu sobectví, abychom měli přístup k radosti ze vzájemného přijetí“, uzavírá Svatý otec.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.