Papež přijal děti a dospívající s diabetem prvního typu

15.11.2017 

Dnešní generální audience se účastnilo 800 dětí a dospívajících, trpících curkovkou prvního typu. Kromě rodičů a zdravotníků je doprovázel mons. Francesco Oliva, biskup jihoitalské diecéze Locri-Gerace.

“Po počáteční těžké chvíli, když se rodina seznámí s diagnózou, nastává příležitost k tomu, jak překypovat láskou. Rodiny se organizují tak, aby celý jejich život dbal na potřeby dítěte, které má cukrovku. Rodiny se na dnešní audienci vydaly s velkým odhodláním a po dlouhé přípravě v modlitbě. Setkal jsem se také s velkým nadšením několika doprovázejících lékařů, kteří jsou jim nablízku a zajišťují péči.“

Cílem pouti, která začala v samé špičce italské holínky, bylo upozornit na stále rostoucí výskyt dětských a mladistvých diabetiků, pro které je náročné vyrovnávat se s chronickým onemocněním. Pouze v Itálii se jejich počet ročně zvyšuje o tři procenta, přičemž juvenilní diabetes bývá diagnostikován ve stále útlejším věku. Přestože se většinou choroba projeví mezi 9 a 11 lety, narůstá její četnost u dětí do tří let. Na problematiku curkovky prvního typu a osvětu s ní spojenou upozornil také úterní Světový den diabetiků, který připadá na narozeniny kanadského lékaře Frederika Bantinga, vynálezce inzulínu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.