Maďarští biskupové ad limina: Řídit se hodnotami danými Stvořitelem, ne názorem většiny

21.11.2017 

Papež František přijal maďarské biskupy, kteří jsou v Římě na návštěvě ad limina. Biskupové hovořili se Svatým otcem o aktuální situaci své církve. Mnoho místa věnovali pozitivním změnám, k nimž v současné době v jejich zemi dochází. Kardinál Péter Erdö zdůraznil, že před církví se otevírá mnoho možností. Bylo zakotveno vyučování náboženství ve školách, rozšířily se možnosti financování katolického vzdělání státem. Maďarští biskupové hodnotí pozitivně také prorodinnou politiku země, která se snaží reagovat na vážnou demografickou krizi. Jak řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Erdö, papež se o situaci v Maďarsku živě zajímal. Povzbudil rovněž biskupy, aby dbali na zachování evropské identity:

„Svatý otec poukázal na potřebu docenit hodnotu každého z evropských národů, jejich kulturní identitu, neboť budoucnost Evropy nespočívá v popření identity jednotlivých národů, nýbrž v jejich vzájemném uznání a docenění. To vše se má odehrávat v postoji vděčnosti ke Stvořiteli, který svolil k rozvoji různorodosti národů a kultur v Evropě. Má to být smířená různorodost, která je posléze schopná svorné spolupráce. Hovořili jsme s papežem také o problému rodiny a manželství v Evropě. František nás povzbudil k posilování těch základních hodnot, které člověku vetkl Stvořitel a nikoli názor většiny,“ řekl kardinál Erdö.

Maďarští biskupové hovořili také o pomoci, jakou jejich země poskytuje pronásledovaným křesťanským komunitám. Připomněli společný projekt Charit Střední Evropy na pomoc pro uprchlíky v Libanonu.
Během audience maďarských biskupů papež posvětil také Mezinárodní kříž Eucharistického kongresu, plánovaného v Budapešti v roce 2020. Do tohoto třímetrového kříže, který bude putovat po všech maďarských diecézích, jsou vloženy relikvie svatých Maďarů, včetně mnoha mučedníků komunistického pronásledování.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.