Boj proti pedofilii: dohoda mezi sdružením Meter a polskou policií

22.11.2017 

Boj proti pedofilii: dohoda mezi sdružením Meter a polskou policií Vatikán/ Polsko. Na velvyslanectví Polské republiky při Svatém stolci byla dnes podepsána dohoda mezi Vrchním velitelstvím polské policie a italským sdružením Meter, které se zabývá bojem proti pedofilii na internetu. „Díky této dohodě bude možné okamžitě a bezprostředně informovat Polsko o zločinech, které jsme objevili,“ vysvětluje zakladatel a ředitel sdružení P. Fortunato Di Noto. Jak zdůrazňuje, tento hanebný jev je rozšířen v ohromné míře. Raport zpracovaný sdružením Meter za loňský rok, sledující produkci ve 43 monitorovaných státech, mluví o téměř dvou milionech fotografií a více než 200 tisících filmů, k jejichž produkci bylo zneužito kolem dvou milionů dětí. Nová smlouva umožní vyhnout se všem byrokratickým překážkám a může stát vzorem pro jiné země, říká P. Fortunato di Noto:

„Zabýváme se touto průkopnickou činností už 25 let a potřebujeme, aby se informace, které nacházíme online a v nichž jde de facto o zločiny na dětech již spáchané nebo právě uskutečňované, dostaly také do dalších zemí prostřednictvím dohod tohoto druhu. Díky tomu může naše nezměrné úsilí, patrně jedinečné toho druhu na světě – přinést záchranu alespoň nějakého dítěte, netvrdím, že všech. Jak se říká, když zachráníte jedno dítě, je to jako byste zachránili celý svět... Jsme přesvědčeni o tom, že dohoda s polskou státní policií je skutečně kamínkem mozaiky, patřícímu k úsilí Meter stát na straně dětí.“

K uzavření dohody došlo z iniciativy polského velvyslance u Svatého stolce Janusze Kotańského. Dobré výsledky zejména v oblasti investigativní činnosti si od ní slibuje generální inspektor polské policie Krzysztof Gajewski:

„V Polsku je pedofilie spíše marginálním jevem, nicméně vzhledem k závažnosti zločinu pedopornografie je pro polskou policii důležité bojovat také s izolovanými a zvláštními případy. Spolupráce se sdruženími jako Meter je významná pro získávání informací a rozšiřování prostředků a nástrojů k boji proti online pedofilii, která nezná hranice.“

Jak dodal, spolupráce složek jednotlivých států probíhá prostřednictvím Europol a Interpol, ale oficiální struktury se všude nedostanou. Spolupráce se sdružením, které se specializuje na každodenní zkoumání pedofilie na síti, je proto velmi užitečná, říká generální inspektor Gajewski.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.