Matky přemáhají každý perverzní výchovný systém ideologických diktatur

23.11.2017 

Odnětí svobody, zrušení paměti a indoktrinace mládeže – to jsou tři ukazatele kulturních a ideologických kolonizací každé doby. K tomuto tématu se vrátil Petrův nástupce v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty, když komentoval liturgická čtení těchto dnů, vyprávějící o Makabejcích, pronásledovaných králem Antiochem Epifanem, protože zůstávali věrní Zákonu otců.

„To co tehdy postihlo Boží lid – řekl papež – se děje pokaždé, když na zemi povstává nová kulturní a ideologická diktatura, tedy kolonizace. Stačí pomyslet na to, čeho se v minulém století v Evropě dopouštěly diktatury, které zrodily školní indoktrinaci.“

Odnímá se svoboda, dekonstruují se dějiny a paměť lidu, mladí jsou podrobeni výchovnému systému. Všechny [diktatury] to tak dělají. Také v bílých rukavičkách. Nějaký stát například, jak vím, žádá o půjčku, kterou však dostane pouze tehdy, když bude ve školách učit to a to, a obdrží knihy, které ruší všechno to, co a jak stvořil Bůh. Ruší rozdíly, ruší dějiny. Ode dneška se začíná myslet takto. Kdo tak nemyslí, je ponechán stranou i pronásledován.

„Tak se stalo také v Evropě, kde byli pronásledováni ti, kdo se postavili proti genocidním diktaturám,“ zdůraznil dále papež. „Bylo jim vyhrožováno, byla jim odňata svoboda, byli vystaveni jiné formě mučení. Spolu se svobodou odnímají ideologické a kulturní kolonizace také paměť, kterou redukují na »báchorky«, lži a »přežitky«.“ Připomínkou postavy makabejské matky ze včerejšího čtení (2 Mak 7,1.20-31), která svoje syny povzbuzuje k mučednictví, zdůraznil papež jedinečnou roli ženy, která střeží paměť a dějinné kořeny:

Opatruje paměť: paměť spásy, paměť Božího lidu, onu paměť, která dodává sílu lidu pronásledovanému ideologicko-kulturní kolonizací. Paměť nám pomáhá přemáhat každý perverzní výchovný systém. Pamatovat, upamatovávat se na hodnoty, na dějiny, na to, co jsme se naučili. A potom maminka, která – jak čteme - »povzbuzovala rodnou řečí«, mluvila v dialektu. Neexistuje kulturní kolonizace, která by mohla přemoci dialekt.

„Ženská »ušlechtilost« a »mužské smýšlení«, jež se projevuje v této makabejské matce, která v obraně svých dětí a Božího lidu čerpá svoji sílu v dějinných kořenech rodné řeči, přivádí k zamyšlení – pokračoval papež. Jsou to matky a ženy, které opatrují paměť a dialekt, dovedou hájit dějiny lidu a předávat víru, kterou potom vysvětlují teologové.“

Boží lid kráčel vpřed silou mnoha skvělých žen, jež uměly dětem předat víru. Jenom ony – maminky – umějí předávat víru v dialektu. Kéž nám Pán ustavičně v církvi dává milost mít paměť, nezapomenout rodnou řeč a mít statečné ženy.

Končil papež František dnešní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.