Kostely jsou místo služby, nikoli supermarket

24.11.2017 

O bdělosti, službě a nezištnosti kázal dnes papež František při ranní mši v Domě sv. Marty. Vyšel přitom z dnešních liturgických čtení, z 1. knihy Makabejské a z Lukášova evangelia, jejichž společným tématem je očištění chrámu. Tak jako Juda a jeho bratři znovu posvěcují chrám znesvěcený pohany, tak také Ježíš vyhání z Domu Páně obchodníky, kteří ho proměnili v doupě lupičů (Lk 19,45-48). Nejdůležitějším Božím chrámem je naše srdce, říká papež, protože v něm přebývá Duch Svatý. Co se však děje v mém srdci? – ptá se František:

„Naučil jsem se bdít nad svým nitrem, aby chrám mého srdce patřil pouze Duchu svatému? Vyčistit chrám, vnitřní chrám a být bdělý! Dávej dobrý pozor na to, co se děje ve tvém srdci. Kdo do něj vchází a kdo odchází. Jaké v něm chováš city a myšlenky. Rozmlouváš s Duchem svatým? Nasloucháš Duchu svatému? Je třeba bdít. Dávat si pozor na to, co se děje v našem chrámu, v našem nitru.“

Zvláštním způsobem je Ježíš přítomen také v nemocných a trpících, v hladových či vězněných. Víme o tom přímo od Něho, dodal Svatý otec:

„A já se ptám: dokážu střežit také tento chrám? Starám se o tento chrám svou službou? Jsem nablízku, abych pomáhal, oblékal, těšil ty, kdo to potřebují? Sv. Jan Zlatoústý napomínal ty, kdo přinášeli velké dary na výzdobu fyzického chrámu a nepečovali o potřebné. Napomínal je a říkal: „Takhle to není v pořádku. Nejprve služba, a teprve potom ozdoby“.

Máme tedy očišťovat také chrám, který představují naši bližní, pokračoval papež. Když totiž přicházíme sloužit a pomáhat, podobáme se Ježíši.
Třetím postojem důležitým při očišťování vnitřního chrámu pak je nezištnost, vysvětluje František:

„Kolikrát se nám stalo, že jsme vstoupili do chrámu, na faru či na biskupství, a napadlo nás, že není tak docela jisté, zda jsme v Domě Božím, nebo v supermarketu. Obchoduje se se vším možným, nechybí ani seznam cen za svátosti... Schází nezištnost. Bůh nás však zachránil nezištně, nechtěl po nás žádné poplatky!“

Někdo možná namítne, že peníze jsou zapotřebí na provozování různých činností a na život kněží, polemizuje sám se sebou František. Nevzdává se však své radikální vize: „Ty dej svou nezištnost, Bůh obstará to ostatní. Bůh doplní to, co schází“. Naše společenství mají být společenstvími nezištné služby, zakončil papež svou homilii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.