Papež: Nenechat se svést roztěkaností a žít ve starostech o druhé

3.12.2017 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo na 15 tisíc lidí, aby si vyslechlo pravidelnou nedělní promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež komentoval evangelium první adventní neděle (Mk 13,33-37) a v závěru svojí promluvy řekl:

Pozornost a bdělost jsou podmínky, jak dále »nebloudit mimo Pánovy cesty«, zapleteni do svých hříchů a nevěrností. Pozornost a bdělost umožňují Bohu, aby zasáhl do našeho života a vrátil mu smysl a hodnotu Svojí přítomností plnou dobroty a něhy. Nejsvětější Maria, která je vzorem bdění a očekávání Boha, ať nás vede vstříc svému Synu Ježíši a oživí naši lásku k Němu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě komentoval papež svoji včera skončenou návštěvu dvou zemí jihovýchodní Asie:

Tuto noc jsem se vrátil z apoštolské cesty do Myanmaru a Bangladéše. Děkuji všem, kteří mne provázeli v modlitbě, a vybízím, aby se spojili se mnou v díkuvzdání Pánu, který mi umožnil toto setkání s tamějším obyvatelstvem, zejména s katolickými komunitami, které mne povzbudily svým svědectvím. Vtisklo se mi do paměti mnoho životem zkoušených, ale šlechetných a usměvavých tváří. Nesu je ve svém srdci a své modlitbě. Mnohokrát děkuji lidu Myanmaru a Bangladéše.

Petrův nástupce vzápětí zmínil Honduras a ujistil lid této latinskoamerické země, že na něj „pamatuje v modlitbě a prosí, aby nynější těžkosti pokojně překonal“.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.