Papež telefonoval s Mahmúdem Abbásem o přesunu velvyslanectví USA do Jeruzaléma

6.12.2017 

Ještě před generální audiencí římský biskup přijal v salonku auly Pavla VI. účastníky zasedání stálého výboru pro dialog s palestinskými náboženskými představiteli (foto). Jejich schůzku zorganizovala Papežská rada pro mezináboženský dialog. Setkání se konalo krátce po telefonátu prezidenta Státu Palestina, Mahmúda Abbáse, s papežem Františkem. Jak potvrdil vatikánský tiskový mluvčí Greg Burke, palestinský vůdce v úterý večer hovořil telefonicky s papežem Františkem o otázce přesunu velvyslanectví USA do Jeruzaléma. Telefonát byl Abbásovou iniciativou a je součástí řady kontaktů s různými státníky, které Mahmúd Abbás navázal poté, co jej prezident USA Donald Trump seznámil s tímto úmyslem.

“Jestliže katolická církev pokaždé ráda buduje mosty dialogu s komunitami, lidmi a organizacemi, s obzvláštní radostí tak činí s palestinskými intelektuály a náboženskými představiteli. Svatá země je pro nás křesťany výsostným územím, na němž Bůh rozmlouvá s lidstvem. Tento rozhovor vrcholí v Nazaretě při setkání anděla Gabriela s Pannou Marií, což je událost, o které se zmiňuje rovněž Korán, a pokračuje Ježíšovým dialogem s jeho národem, který zastupuje celé lidstvo. Ježíš je Boží Slovo a – podle výroku jednoho muslimského přestavitele – jeho řeč je Božím dialogem s lidstvem.“

Řekl papež palestinské delegaci, která přijela do Vatikánu, aby dojednala vytvoření stálé pracovní komise pro dialog mezi zmíněnou Papežskou radou a palestinskou komisí pro mezináboženský dialog. Římský biskup dále připomenul, že zásadním předpokladem dialogu je vzájemný respekt. Cílem je upevňovat tuto oboustrannou úctu natolik, aby byla všem lidem uznána jejich práva, poznamenal s poukazem na palestinské křesťany, kteří navzdory svému nepatrnému počtu mají své místo a roli v palestinské společnosti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.