List křesťanských představitelů Svaté země prezidentu Trumpovi

8.12.2017 

Třináct křesťanských představitelů ze Svaté země vydalo společný apel, ve kterém vybízejí USA, aby uznaly aktuální mezinárodní status Jeruzaléma. „Jakákoli náhlá změna by mohla způsobit nenapravitelné škody“, zdůrazňují.

Mezi signatáři listu adresovaného prezidentovi Trumpovi v souvislosti s jeho rozhodnutím přenést americké velvyslanectví do Jeruzaléma, nechybí apoštolský administrátor Latinského patriarchátu o. Pierbattista Pizzaballa a kustód Svaté země o. Francesco Patton.
Představitelé křesťanských společenství ve Svaté zemi poukazují na zvláštní status Jeruzaléma, jakožto Svatého města tří monoteistických náboženství. Ačkoliv je Jeruzalém nazýván městem pokoje, stále častěji se naneštěstí stává místem nových konfliktů a utrpení jeho obyvatel. V úvodu svého listu pastýři církve ve Svaté zemi připomínají rozhovory v Camp David v roce 2000, které potvrdily mezinárodní status Jeruzaléma. Zároveň vyjadřují znepokojení nad možností uznání Svatého města za hlavní město izraelského státu a přenesení amerického velvyslanectví. Podle křesťanských představitelů tento postup může vést k eskalaci napětí, nenávisti, konfliktů a utrpení, jak v samotném Jeruzalémě, tak i v celé Svaté zemi, a k oddálení mírového procesu na Blízkém východě.

V závěru svého listu se obracejí k prezidentu Trumpovi s prosbou o zachování dosavadního mezinárodního statutu Svatého města. „Brzy budou Vánoce. Jako křesťanští představitelé Jeruzaléma vás vyzýváme, abyste kráčel spolu s námi v naději, ve chvíli kdy usilujeme o spravedlivý a inkluzívní mír pro všechny národy v tomto jedinečném a svatém městě,“ uzavírají křesťanští představitelé apel na amerického prezidenta.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.