V Sýrii přibylo dětských nádorových onemocnění, říká františkánská řeholnice

12.12.2017 

V Sýrii se zvyšuje výskyt nádorových onemocnění, což pravděpodobně souvisí s dlouholetým užíváním zbraním a znečišťěním vzduchu, potvrzuje z Damašku sestra Yola Girgis z kongregace františkánek misionářek od Neposkvrněného Srdce Panny Marie. Se svými spolusestrami působí v památníku Obrácení sv. Pavla v Damašku. Kromě starosti o tamní kostel vedou poutní dům, charitní středisko, mateřskou školu a výuku katechismu. Celý komplex spadá pod františkánskou Kustodii Svaté země.

”V našem klášteře – památníku sv. Pavla – jsme nejprve ubytovávali italské poutníky, pak asi třicet rodin uprchlíků a nyní onkologické pacienty – muže, ženy i děti – kteří přijíždějí do Damašku na chemoterapii. Nejvíce traumatizované jsou děti – chybí pro ně léky, které do země nemohou být dodávány kvůli embargu; děti nemají bezpečné prostory na hraní. Snažíme se je přijímat v našich objektech a vedeme pro ně projekt psychosociální podpory. Je to asi stovka dětí, křesťanů i muslimů, ve věku devíti až třinácti let. Často ztratily domov, rodiče, utrpěly zranění – někomu chybí ruka, jinému noha. Snažíme se pomáhat také jejich rodinám, alespoň v tom nejnutnějším. Všechny děti pro nás mají stejnou hodnotu – v prvé řadě to jsou Syřané, až potom křesťané nebo muslimové, ale především jsou nevinné. To je naše františkánské poslání – přijímat toho, kdo je v nouzi a nenese vinu.”.

Materiální přípravy na Vánoce probíhají ve velmi střídmém duchu, dodává syrská řeholnice. Sestry pro děti nakoupily oblečení a jiné potřebné předměty. Všichni ale doufají, že Vánoce, které symbolizují znovuzrození, už provždy vyženou onen černý mrak, který nadlouho zastřel jejich zemi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.