Arcibiskup Kaigama: Nesmíme dovolit, aby nám vládl strach

19.12.2017 

Nigérijští křesťané se obávají o život šesti řeholnic unesených před měsícem, a proto jsou papežovi vděční za nedělní apel na jejich propuštění. „Jsme přesvědčeni, že papežova intervence může posunout věci kupředu,“ řekl vatikánskému rozhlasu předseda nigérijského episkopátu. Jak dodal Ignatius Kaigama(fofo), žádné jisté informace o osudech řeholnic nemá. Objevila se pouze žádost o výkupné, ovšem s velkým zpožděním, což budí podezření.
Únos řeholnic je pouze jedním z projevů dramatické situace, v níž se Nigérie ocitla. Severní oblasti země se potýkají s islamisty a jižní, kdo došlo k únosu, s vysokou kriminalitou. Navzdory těžkostem však církev pokračuje ve svém poslání, zdůrazňuje arcibiskup Kaigama:

„Nebezpečí jsou kam se podíváte. My pracujeme jako dřív a děláme všechno, co je v naší moci, abychom lidem přinášeli evangelium. Nigérie je velká země. K tomuto únosu došlo na jihu. Na severu jsou jiné problémy, například Boko Haram, a všude vládne velký zmatek. Uprostřed všech těchto zmatků však je také naděje. Nigérijci dokáží začínat vždy znovu. Také my, biskupové, jsme se vypravili do ohrožených oblastí. Víme, že nesmíme dovolit, aby nám vládl strach. Děláme to, co nám přísluší, a spoléháme na Boží milost. Díky tomuto postoji je církev v Nigérii živá. Připravujeme se na vánoce s vědomím, že znovu může dojít k útokům, ale neochromuje nás to. Musíme jít dál kupředu, den za dnem. Doufáme v Pána Boha a věříme, že On nás ochrání. Samozřejmě dbáme také na zachování bezpečnosti. Nepodceňujeme ohrožení. V našich kostelech a domech děláme, co můžeme, abychom se chránili. Věříme ovšem, že vposledku nám může pomoci a dát bezpečnost jedině Bůh,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Kaigama.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.