Svatý otec: Církev hlásá radost z odpuštění

21.12.2017 

Při dnešní ranní mši v kapli Domu sv. Marty kázal papež o radosti. „Životní pesimismus není křesťanský,“ řekl. Jak první čtení z knihy proroka Sofoniáše (3,14-18), tak dnešní Žalm (33,2-3.11-12.20-21) a evangelium (Lk 1,39-45) vybízejí věřící ke hluboké radosti.

Svatý otec poukázal na tři její aspekty. Za prvé se tato radost rodí z odpuštění: »Hospodin zrušil tvůj trest« (Sof 3,15), jak praví Sofoniáš. Odtud plyne pobídka k radosti – vyvodil papež: „Nežijme vlažně, vždyť víme, že nám bylo odpuštěno. To je vlastní kořen křesťanské radosti. Pomysleme na radost vězně, kterému je oznámeno propuštění, nebo na nemocné a ochrnuté, kteří byli v evangeliu uzdraveni. Proto je nezbytné si uvědomovat vykoupení, které nám přinesl Ježíš.“

Jeden filosof, který se označoval za agnostika či ateistu - nejsem si jistý - kritizoval křesťany takto: »Křesťané říkají, že mají Vykupitele. Já ale uvěřím ve Vykupitele, až se budou tvářit jako vykoupení, až bude jejich tvář zářit radostí z toho, že jsou vykoupeni.« Máš-li však tvář funebráka, jak mohou věřit, že jsi vykoupen a že ti byli odpuštěny hříchy? Toto je první bod dnešní liturgie: jsi ten, komu byly odpuštěny hříchy. Každému z nás byly odpuštěny.

„Bůh je Bohem, který odpouští - řekl dále papež – a proto přijměme toto odpuštění a s radostí jděme dál. Pán i potom odpustí to, čeho se ze slabosti všichni dopouštíme.
Druhým aspektem pobídky k radosti je skutečnost, že Pán jde spolu s námi – pokračoval papež. Již od chvíle, kdy povolal Abrahama je mezi námi, v našich zkouškách, těžkostech i radostech, ve všem. A proto se také – vybízel dále – během dne obracejme slovy k Pánu, který je nám v životě po boku.
Třetím aspektem je, že radost uprostřed nezdarů nedá našim rukám ochabnout.“

Životní pesimismus není křesťanský. Vyrůstá z kořene, který neví, že se mu dostalo odpuštění a nikdy nepocítil Boží něhu. A můžeme říci, že evangelium nám tuto radost ukazuje: »Maria s radostí spěchala«. Také radost nás nabádá ke spěchu, neboť milost Ducha svatého nezná pomalost. Duch svatý vždy pospíchá, pobádá nás, abychom šli vpřed, kupředu jako vítr vanoucí do plachet loďky.

„Je to vlastně ona radost, která při setkání s Marií způsobila, že se dítě v Alžbětině lůně »živě a radostně pohnulo« (Lk 1,44), navázal papež.

To je radost, kterou nám hlásá církev. Buďme prosím radostnými křesťany. Všemi silami se snažme ukazovat víru v to, že jsme vykoupeni. Pán nám odpustil všechno, a pokud uklouzneme odpustí nám znovu, protože je Bohem, který odpouští. Pán je mezi námi a nedá našim rukám ochabnout. Dnešní poselství zní: Vstaň! To je to Ježíšovo »vstaň« pronášené k nemocným. »Vstaň, zaplesej, raduj se a vesel celým srdcem«.(Sof 3,14)“

Končil papež svoje dnešní kázání slovy proroka Sofoniáše.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.