Svatý otec: Pastýři rozpoznali znamení, které zvěstovali andělé

25.12.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem shromáždilo asi 50 tisíc lidí, aby si vyslechli vánoční poselství Svatého otce a přijali apoštolské požehnání Urbi et Orbi. Papež svoji promluvu zahájil přáním požehnaných Vánoc a slovy:

V Betlémě se Panně Marii narodil Ježíš. Nenarodil se z lidské vůle, nýbrž jako dar z lásky Boha Otce, jenž »tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný« (Jan 3,16).
Dnes se tato událost opakuje v církvi, putující časem, a víra křesťanského lidu znovu ve vánoční liturgii prožívá tajemství Boha, který přichází, přijímá naše smrtelné tělo a stává se maličkým a chudým, aby nás spasil.Naplňuje nás to dojetím, protože jemnocit našeho Otce je nezměrný.
První, kdo po Marii a Josefovi spatřili pokornou slávu Spasitele, byli betlémští pastýři. Rozpoznali znamení, které jim zvěstovali andělé, a klaněli se Dítěti. Tito pokorní, ale bdělí lidé jsou v každé době pro věřící příkladem, nepohoršují se nad jeho chudobou, nýbrž jako Maria důvěřují Božímu slovu a nazírají prostýma očima víry Jeho slávu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežova vánočního poselství Urbi et Orbi je ZDE

Na vánoční poselství navázal papež František modlitbou Anděl Páně, k níž se přidali shromáždění věřící. Potom se k přítomným obrátil kardinál protodiakon tradiční výzvou, která předchází udělení papežského požehnání Urbi et Orbi. Letos byla tato funkce svěřena argentinskému kardinálovi Leonardovi Sandrimu, prefektu Kongregace pro východní církve. Ten oznámil, že požehnání, které je spojeno s plnomocnými odpustky, je jako obvykle určeno nejen všem přítomným na Svatopetrském náměstí, ale i těm, kdo jsou spojeni rozhlasem, televizí a dalšími moderními komunikačními prostředky.

Po požehnání římský biskup ještě dodal:
Srdečně zdravím vás, drazí bratři a sestry, kteří jste z různých částí světa přišli na toto náměstí, i vás, kteří jste v různých zemích spojeni rozhlasem, televizí a jinými komunikačními prostředky. Narození Krista Spasitele ať obnoví srdce, probudí touhu vytvářet bratrštější a solidárnější svět a všem vám přinese radost a naději. Šťastné Vánoce.

A k tomuto přání všem čtenářům a vašim drahým se připojuje také česká redakce Vatikánského rozhlasu: Milostiplné Vánoce všem!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.