Ekumenická bilance kardinála Kocha

29.12.2017 

Ve vztazích s protestanty je rok 2017 jakousi dvojtečkou, otevřením pro další kroky směřující k jednotě – zdůrazňuje kardinál Kurt Koch ve své bilanci uplynulého roku z ekumenické perspektivy. Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů připomíná, že oslavy 500. výročí reformace byly mimořádné. Dřívější výročí této události mívala polemické a antikatolické vyznění, tentokrát však protestanté přizvali k oslavám také katolickou církev.

Pokud jde o vztahy s pravoslavnými, švýcarský kardinál připomněl putování relikvií sv. Mikuláše v moskevském patriarchátu. Tato událost, jež se setkala s velkým ohlasem, dovolila patriarchovi Krillovy, kritizovanému ve své církvi za sblížení s Římem, aby se vykázal konkrétními plody těchto vztahů. Do katolicko-pravoslavného dialogu tak byli zapojeni i běžní věřící. „Když jsem pak v Petersburgu viděl, jak ruské vojsko eskortuje relikvie cestou na letiště, řekl jsem si, že Boží láska je silnější než všechny totality,“ vzpomíná kardinál Koch.

V obsáhlém rozhovoru pro agenturu SIR připomněl také významné sblížení mezi Svatým stolcem a koptskou pravoslavnou církví. Patriarcha Tawadros je vůči katolíkům velmi otevřený. Svědčí o tom také skutečnost, že ve své církvi zavedl den přátelství s katolíky.

V ohlédnutí za rokem, který se chýlí ke konci, šéf vatikánského úřadu poukázal také na aktuálnost ekumenismu krve. Připomněl, že 80% lidí pronásledovaných dnes pro svou víru, jsou křesťané. Evropané si to mnohdy neuvědomují, ale pro naše pronásledované bratry je velmi důležité mít v nás duchovní a životní oporu – dodává kardinál Koch.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.