Panna nám dává pochopit, jak je třeba přijímat událost Vánoc

1.1.2018 

Papež František před modlitbou Angelus 1. ledna, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Na první stránku kalendáře nového roku, který od Pána dostáváme, klade církev jako překrásnou překrásnou miniaturu liturgickou slavnost Matky Boží Panny Marie. V tomto prvním dnu kalendářního roku se díváme na ni, abychom pod její mateřskou ochranou pokračovali v dlouhé cestě po stezkách času.

Dnešní evangelium (srov. Lk 2,16-21) nás uvádí do betlémské stáje. Pastýři přispěchají a naleznou Marii, Josefa a Dítě, vyprávějí pak, co jim pověděli andělé o tomto dítěti, totiž že je to Spasitel. Všichni se podivili, zatímco »Maria to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom« (v.19). Panna nám dává pochopit, jak je třeba přijímat událost Vánoc: ne povrchně, nýbrž v srdci. Ukazuje nám pravý způsob přijetí Božího daru, totiž uchovávat jej v srdci a rozvažovat o něm. Každému z nás je adresováno toto pozvání modlit se rozjímáním a okoušením tohoto daru, kterým je sám Ježíš.

Mariiným prostřednictvím přijímá Boží Syn tělesnost. Avšak Mariino mateřství se neomezuje pouze na to. Díky svojí víře je také první Ježíšovou učednicí, což „rozšiřuje“ její mateřství. Mariina víra vyvolá v Káni první zázračné „znamení“, které roznítí víru učedníků. S toutéž vírou je Maria přítomna u paty kříže a přijímá apoštola Jana za syna; a nakonec po Zmrtvýchvstání se stává modlící se matkou církve, na níž v den Letnic sestupuje moc Ducha svatého.
Jako matka plní Maria velmi zvláštní funkci: stojí mezi svým Synem Ježíšem a lidmi v jejich nouzi, nemohoucnosti a utrpeních. Maria se stejně jako v Káni přimlouvá, je si vědoma, že jakožto matka může, ba má Synovi předkládat potřeby lidí, zejména těch nejslabších a chudých.

A právě těmto lidem je věnováno téma Světového dne míru, který připadá na dnešek: „Migranti a uprchlíci: muži a ženy hledající mír“. Tak zní motto tohoto dne. Rád bych znovu byl hlasem těchto našich bratří, hledající místo pro život v míru. Proto, aby ho našli, jsou mnozí z nich připraveni riskovat život na cestě, která je v mnoha případech dlouhá a nebezpečná, a podstupují námahu a utrpení (srov. Poselství ke Světovému dni míru 2018, 1). Nezhášejme, prosím, v jejich srdci naději; neudusme jejich touhu po míru! Je důležité, aby všichni, občanské a výchovně-vzdělávací instituce, humanitární i církevní, usilovali o zajištění mírové budoucnosti pro uprchlíky a migranty. Kéž nás Pán v tomto novém roce vybaví velkorysostí, abychom uskutečňovali solidárnější a přívětivější svět. Vybízím vás, abyste se za to modlili a spolu s vámi svěřuji Marii, Matce Boží a naší Matce tento právě započatý rok 2018. Staří ruští mniši, mystici, říkali, že v dobách duchovního vření, je nutné se utíkat pod plášť svaté Matky Boží. Pomysleme na dnešní vření, ale zejména na migranty a uprchlíky, a modleme se, jak nás tito staří mniši učili:

»Pod ochranu tvou se utíkáme, svatá Boží rodičko, neodmítej naše prosby v našich potřebách, ale ode všeho nebezpečí vysvoboď nás vždycky, Panno slavná a požehnaná«.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.