Zbraní křesťanů v Kinshase byl pouze růženec a Písmo

4.1.2018 

Biskupové Demokratické republiky Kongo protestují proti brutálnímu útoku na katolické farnosti na přelomu roku, jímž policie chtěla zabránit demonstraci požadující odstoupení prezidenta Josepha Kabily. Násilný zákrok na několika místech si vyžádal nejméně osm obětí na životech a na 120 účastníků bohoslužeb bylo zatčeno.
Cílem demonstrace zorganizované laickým výborem při arcidiecézi Kinshasy byla výzva k naplnění tzv. Silvestrovských dohod, podle nichž mělo do konce minulého roku dojít k prezidentským volbám. Hovoří kardinál Laurent Monsengwo Pasinya, metropolita Kinshasy:

„Jsou to neslýchané věci. Policie vtrhla do našich kostelů, včetně katedrály, a užívala uvnitř slzný plyn. Věřícím zabránila účasti na nedělní mši. Něco takového tady ještě nebylo. Jako biskup jsem musel toto jednání rezolutně odsoudit. Něco takového nelze tolerovat. Účastníci pochodů chtěli pouze to, aby Silvestrovské dohody byly uskutečněny. Nic jiného. Přitom byli obvinění ze státního převratu, ačkoliv jejich jedinou zbraní byl růženec a Písmo svaté. Chtěl bych připomenout, že náboženská svoboda je základem právního státu. Pokud se narušuje, jsou ohrožovány také další svobody. V takové zemi nikdy mír nebude,“ řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Monsengwo Pasinya.

Navzdory oficiálnímu zákazu demonstrace ohlášené na 31. prosince, církevní představitelé rozhodli, že se pochod centrem Kinshasy uskuteční. Vláda nicméně vydala rozkaz zabráni průvodu a nařídila vytvoření kontrolních míst před kostely. Bezpečnostní složky se nicméně nezdráhaly vstoupit dovnitř katedrály P. Marie a začaly vypouštět slzný pln a posléze také střílet na věřící čekající na příchod Felixe Tshisekediho, hlavního lídra opozice a protivníka prezidenta Kabily. Navzdory násilnému zásahu průvod demonstrantů vyšel do ulic, v čele s ministranty nesoucími velký kříž. Po dvou obětech mezi lidmi utíkajícími z katedrály, zastřelila policie pět účastníků průvodu a dvanáct ministrantů nahnala do vojenského vozidla. Podle mluvčího Spojených národů v DRK Florence Marchala, byla další osoba zastřelena policií v Kananga, hlavním městě provincie Střední Kasai při jiné podobné manifestaci. Veškeré další demonstrace jsou nyní oficiálně zakázány.
Konžští katolíci však slibují, že nebudou mlčet. Podle platného zákona smí prezident kandidovat na nejvyšší post pouze dvakrát a mandát Josepha Kabily vypršel na konci roku 2016. Už před rokem pouze zásah biskupské konference zabránil otevřenému konfliktu. Právě tehdy povstala Silvestrovská dohoda.
Demokratická republika Kongo, bývalý Zair, je druhým největším a čtvrtým nejlidnatějším státem Afriky. Ke křesťanství se hlásí asi 80% z 83 milionů obyvatel (katolíků je asi 50%). Země oplývající nesmírným nerostným bohatstvím nicméně patří k nejchudším státům světa, zejména vinou kleptokracie politické třídy, ať už šlo o profrancouzského prezidenta Sese Seko Mobuta (1965-1997) nebo jeho následovníka Laurenta Désiré Kabilu nakloněného americkým nadnárodním společnostem, v jehož šlépějích kráčí také jeho syn, mladý multimilionář Joseph Kabila. Místní zkorumpovaní a kolaborující politici jsou první, kdo mají na svědomí zubožení svého národa. Zbytek světa nejen přihlíží, ale také už téměř 20 let financuje nejdražší mírovou misi OSN, Monuc, která pomáhá milionům konžských obyvatel žijících pod hranicí bídy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.