Následování Ježíše není zdvořilostní protokol, nýbrž exodus

6.1.2018 

Papež František sloužil dnes dopoledne ve Vatikánské bazilice liturgii ze slavnosti Zjevení Páně. Ve své homilii hovořil o trojí činnosti mudrců, která je přivádí k nalezení Ježíše: spatřují hvězdu, vydávají se na cestu a přinášejí dary.
Předně je zapotřebí pozvedat oči k nebi, aby bylo vůbec možné spatřit hvězdu. Proč však hvězdu nenásledovali také jiní, kteří ji rovněž uviděli – ptal se Svatý otec

Snad proto, že to nebyla hvězda nápadná, zářící více než jiné. Byla to hvězda – říká evangelium – kterou mudrci viděli „vycházet“. Ježíšova hvězda neoslepuje, neohromuje, nýbrž vlídně zve. Můžeme se ptát, jakou hvězdu volíme ve svém životě. Je mnoho oslnivých hvězd, které vyvolávají silné emoce, avšak neukazují směr. Platí to pro úspěch, peníze, kariéru, pocty a požitky vyhledávané jako životní cíl. Jsou jako meteority, které na chvíli zazáří, avšak brzy narazí a jejich záře pohasne. Jsou to padající hvězdy, které spíše zavádějí než orientují. Pánova hvězda však není vždy žhnoucí, ale je vždy přítomná. Bere tě v životě za ruku a doprovází tě. Neslibuje materiální odměny, ale zaručuje pokoj a daruje, stejně jako mudrci, „nevýslovnou radost“ (Mt 2,10). Žádá však, abychom se vydali na cestu.

Druhou nezbytnou podmínkou k nalezení Ježíše je dát se do pohybu, pohnout se místa a mít odvahu riskovat, zdůraznil papež.

Následovat Ježíše neznamená držet se zdvořilostního protokolu, nýbrž exodus, který je třeba žít. Bůh, který vysvobodil svůj lid skrze přechod exodu a povolal nové národy, aby následovaly jeho hvězdu, dává svobodu a udílí radost vždy a jedině na cestě.

Když Heroda znejistí zpráva o příchodu nového krále, rozesílá lidi na výzvědy, ale sám se nepohne ze svého paláce. Podobně znalci Písma sice znají dávná proroctví a dokáží označit místo narození, ale sami se k Betlému nevydají. Papež František přirovnal jejich postoj k pokušení toho, kdo je věřící už dlouho. Dokáže víru obšírně rozebírat, jako věc již známou, ale osobně se pro Pána nenasazuje. Mluvíme, ale nemodlíme se. Hořekujeme, ale nečiníme dobro. Mudrcové naopak mluví málo a putují mnoho.
A konečně mudrci přinášejí dary a v tom se podobají Ježíšovi, který sám přichází darovat svůj život. Evangelium se uskutečňuje tehdy, když cesta života dospěje k daru. Darovat nezištně, pro Pána, aniž bychom cokoli očekávali na oplátku, to je spolehlivé znamení, že jsme nalezli Ježíše, který říká: „Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte“ (Mt 10,8).
Na závěr papež František vybídl každého k zamyšlení, jaký nezištný dar může nabídnout svým potřebným bližním. Nezištné dary totiž nesmějí v křesťanském životě chybět. Jinak budeme jednat jako pohané, dodal. A zakončil modlitbou: „Pane, pomoc mi, abych znovu objevil radost z dávání“.

Plné znění homilie najdete ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.