Nosme v paměti datum svého křtu

7.1.2018 

Radost nad křtem třiceti čtyř novorozenců vyjádřil papež František také před zaplněným náměstím sv. Petra před polední modlitbou Anděl Páně. Svatý otec prosil o mateřskou ochranu Panny Marie, aby všechny nedávno pokřtěné děti vyrůstaly jako Pánovi učedníci za pomoci svých rodičů a kmotrů. Dospělé poutníky pak opětovně vyzval, aby si zjistili datum svého křtu.

„Svátek Ježíšova křtu vyzývá každého křesťana, aby se upamatoval na vlastní křest. Nemohu se ptát, zda si na něj vzpomínáte, protože většina z vás byla, stejně jako já, pokřtěna v dětském věku. Zeptám se ale na něco jiného – znáte datum svého křtu? Víte, jaký den jste byli pokřtěni? Ať se nad tím každý zamyslí. Pokud toto datum neznáte anebo jste ho zapomněli, až se vrátíte domů, zeptejte se maminky, babičky, strýce, tety, dědečka, kmotra nebo kmotry – co to bylo za den? Je to datum, které máme stále nosit v paměti jako sváteční. Tímto datem začalo naše posvěcování, zde nám Otec dal Ducha svatého, který nás povzbuzuje k pouti, je to datum velikého odpuštění. Nezapomeňte tedy – jaké je datum mého křtu?“

Po společné mariánské modlitbě Petrův nástupce udělil apoštolské požehnání poutníkům z Říma, Itálie a mnoha jiných zemí, včetně Jižní Koreje. V samém závěru pak ještě jednou všem připomenul domácí úkol – dohledat si datum svého křtu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Anděl Páně je ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.