Inaugurace syrsko-malabarské diecéze s panindickou jurisdikcí

8.1.2018 

Historický okamžik prožila včera syrsko-malabarská katolická církev. Inaugurována byla Shamshabádská diecéze se svou panindickou jurisdikcí, vztahuje se totiž na všechny věřící této církve, kteří nespadají do některé ze 30 existujících diecézí. Její ustanovení bylo ve Vatikánu zveřejněno už 9. října loňského roku.

Syrsko-malabarská katolická církev je největší z takzvaných Tomášovských křesťanů, datujících svou konverzi ke křesťanství už do roku 52. Své jméno odvozuje jednak ze starobylé syrské liturgie, s níž je blízce spřízněna, a z původního jména Keraly „Malabar“. Co do počtu je s více než čtyřmi miliony věřících třetí největší katolickou církví sui juris (po římsko-katolících a ukrajinských řecko-katolících) a zažívá dynamický růst. Většina syrsko-malabarských věřících patří k etniku Malajáli a jejich jazykem je malajálamština, velmi blízká tamilštině.

Inauguračních obřadů a nástupu biskupa Raphaela Thatilla do této úřadu se zúčastnil za Svatý stolec arcibiskup Cyril Vasil, sekretář Kongregace pro východní církve. Místní církev zastupoval kardinál Baselios Cleemis, předseda Indické biskupské konference, a přes 40 dalších biskupů a arcibiskupů z celé země.

Nová diecéze Shamshabád v Hajdarábádu bude spravovat záležitosti syrsko-malabarských katolíků ve 24 indických státech. Biskup Thattil má ve své pastorační péči 130 tisíc věřících rozptýlených ve stovce měst . V současné době má k dispozici 11 funkčních kostelů a sedm dalších se buduje. Do nové diecéze patří asi 90 kněží a několik stovek řeholních sester.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.