Vatikánský tiskový mluvčí: jádrem papežovy cesty bude setkání s domorodými národy

12.1.2018 

K ústředním momentům 22. mezinárodní cesty papeže Františka, která jej ve dnech 15. až 22. ledna zavede do Chile a Peru, bude setkání s tamními domorodými národy, zdůraznil Greg Burke, tiskový mluvčí Svatého stolce při brífinku ve vatikánském tiskovém středisku.
Ve středu 17. ledna papež z chilského hlavního města Santiaga přeletí asi 600 km na jih do oblasti Araukánie, obývané původním národem Mapučů. V Peru se v pátek 19. ledna setká s obyvateli amazonského pralesa. Jedná se vlastně o jakousi pouť v rámci pouti – papež se vydá na původní sídliště prvních obyvatel latinskomerického kontinentu, aby zdůraznil úctu k těmto národům i ke stvoření.

”Myslím, že když dnes papež na Západě o těchto věcech mluví, trochu tím šokuje. Co bychom se asi měli od těchto národů učit? Papež nám ale připomíná, že je toho mnoho a že se můžeme hodně poučit navzdory našim velkoměstům a rozvoji.”

Tiskový mluvčí Svatého stolce zdůraznil, že se papež vrací na místa dobře známá – v Chile prožil část jezuitského noviciátu a důkladně poznal také Peru, na kterém si cení lidové zbožnosti. Navíc se zkušeně orientuje v nedávné historii obou států, jak dokazuje naplánované setkání se dvěma oběťmi chilských represí sedmdesátých let, tedy Pinochetovy diktatury.

V závěru tiskové konference odpověděl Greg Burke na otázku o příštích apoštolských cestách papeže Františka. Řekl, že Petrův nástupce by letos rád zavítal do Irska v rámci srpnového Světového setkání rodin a rozvažuje se nad jeho cestou do pobaltských republik. Na dotaz, proč se papež opět při nadcházející cestě vyhne své rodné Argentině, tiskový mluvčí předeslal, že návštěva Chile a Peru se neobejde bez přeletu Františkovy vlasti a že lze očekávat “zajímavý telegram”, adresovaný jejím stáním představitelům.

Argentinci se nicméně “svého” papež nemíní vzdát a putují za ním jak do Peru, tak do Chile. Podle agenturních zpráv (Reuters) jenom do tří měst, která papež navštíví v Chile, míří 40 tisíc Argentinců.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.