Chilští Mapučové: Nežádáme po papeži politická řešení svých problémů

12.1.2018 

Katoličtí Mapučové očekávají, že jim papež požehná a posílí je ve víře. Doufají, že ve svých homiliích položí důraz na sociální smír, ale nežádají po něm politická řešení problémů, protože za nimi přijíždí jako pastýř, nikoli jako prezident Chile či ministr vybavený zvláštními pravomocemi, uvedla pro vatikánskou agenturu Fides výkonná sekretářka biskupské komise, která v rámci chilské diecéze Temuco zodpovídá za pastoraci domorodého národa. Podle Isolde Reuque Paillalalefové pak bude záležet na politicích, zda si z papežovy řeči odnesou ponaučení pro řešení letitého konfliktu mezi státem a původními obyvateli jihoamerické Araukánie.

Mapučové, doslova “děti země” – země, o kterou byli připraveni, obývají oblasti střední Argentiny a Chile. Nelze mluvit o menšině, protože tento domorodý národ, hovořící jazykem mapuzugun, čítá půldruhého milionu jedinců v sedmnáctimilionovém obyvatelstvu Chile. Jako jediný z domorodých latinskoamerických národů se přitom rozrůstá, zatímco jiným původním etnikům spíše hrozí zánik. Papež František se v Temucu, kam se vydává na vlastní přání, setká s nejchudší částí Chile, ale také se silnou vírou. Křesťanství zde totiž doplnilo původní religiozitu, uctívající Boha stvořitele a lásku k Bohu, zahrnující také lásku k přírodě a půdě. Mapučská liturgie se tak vyznačuje spontánní charismatickou modlitbou, která Boha nejprve prosí o odpuštění a svolení k modlitbě, aby poté vyjádřila veškerou lásku k Bohu a předložila žádosti každodenního života. Katolická mapučská společenství uctívají Ceferina Nunancurá, salesiánského laika mapučského původu, beatifikovaného roku 2007, a sv. Šebestiána. V průběhu tzv. mariánského měsíce – od 8. listopadu do 8. prosince – se mariánská úcta pojí s běžným životem komunity a v domech i kaplích se opakují Mariina gesta, kupříkladu její návštěva sestřenice Alžběty.

Chilská církev potvrdila existenci a důstojnost mapučského národa pastýřským listem v roce 1979 a o necelých deset let později (1987) Mapuče vyzval Jan Pavel II., aby “ve zdravé hrdosti uchovávali své tradice”. V diecézi Tomuco působí tři kněží mapučského původu, ale v posledních letech bohužel ubývá jiných kněží, ochotných k inkulturaci a službě původním obyvatelům Araukánie. “Mnozí mladí kněží bohužel nedokážou přijmout liturgické obřady, adaptované na mapučskou spiritualitu. Formace, kterou procházejí, jim nepomáhá k tomu, aby chápali mapučské vidění světa”, vysvětluje Isolde Reuque Paillalalefová. “Také tyto kulturní překážky postupně zdoláváme, ale ještě zbývá mnoho práce. Nikoli každý je ochoten naučit se mapučský jazyk a osvojit si taková měřítka inkulturace, která by Mapučům dovolila prožívat víru v souladu s vlastními výrazovými formami”, uzavírá pastorační pracovnice chilské diecéze Temuco, kam papež František zavítá již příští středu (17.1.2018).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.