Římská diecéze má dva nové pomocné biskupy

13.1.2018 

V sobotu odpoledne se v bazilice sv. Jana na Lateránu konalo biskupské svěcení. Plnost kněžství přijali dva kněží římské diecéze, P. Daniele Libanori SJ a don Paolo Ricciardi. Nové pomocné biskupy svojí diecéze jmenoval Petrův nástupce v listopadu loňského roku. Hlavním světitelem byl generální vikář Jeho Svatosti, arcibiskup Angelo De Donatis.
Prvním z nových pomocných biskupů je 65letý Daniele Libanori, člen Tovaryšstva Ježíšova, kam vstoupil roku 1991 jako diecézní kněz po čtrnácti letech kněžské služby ve farnostech a později v kněžském semináři severoitalské diecéze Ferrara. V letech 2003-2016 působil jako rektor římského jezuitského kostela del Gesu a v římské diecézi plnil také službu exorcisty. Pomocného biskupa Libanoriho pověřil papež ve své diecézi formací kléru a stálých jáhnů.
Druhým pomocným biskupem je 49letý Paolo Ricciardi, pocházející přímo z Říma. Knězem se stal roku 1993 a sloužil v různých farnostech římské diecéze. Papež František mu svěřil pastoraci ve zdravotnictví.
Římská diecéze má kromě svého sídelního biskupa, který je zároveň pastýřem všeobecné církve, generálního vikáře, jímž je arcibiskup Angelo De Donatis, a celkem deset dalších pomocných biskupů. Na území diecéze žijí necelé 2 miliony 900 tisíc lidí, z nichž je 82% katolíků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.