Bioetické otázky ukazují nedůsledné myšlení liberální společnosti

13.1.2018 

Francouzskou společnost rozvířila debata o bioetických otázkách. Prábě probíhající konzultace totiž usilují o revizi současného práva v otázkách jako je povolení umělého oplodnění samotným matkám a jednopohlavním párům, ale také zločinné surogátní mateřství, totiž pronajímání žen k donošení plodu a porodu.
Do diskuse vstoupila také křesťanská hnutí, mimo jiné sdružení Vita. Jak poznamenal Tugdual Derville, který stojí v jeho čele, ve Francii dochází k liberalizaci společnosti. Jak se však ukazuje, je velmi náchylná k manipulaci. Svědčí o tom výsledky průzkumů. Hovoří Tugdual Derville:

„Když se podíváme na průzkumy, zjistíme, že se nikdy nezabývají zájmy dítěte. Pokud však náhodou položí tuto otázku, pak Francouzi v naprosté většině – přes 70% - tvrdí, že dítě počaté in vitro má právo na otce a matku. Průzkumy tedy dokládají, že veřejné mínění je nedůsledné a proměnlivé, podle toho, jak se formuluje otázka. Když se ptáme na práva, ozve se ve Francouzích soucit a vyslovují se pro přiznání nebo rozšíření práv. Pokud se ale tatáž otázka postaví z jiné strany, z perspektivy bezbranných, z hlediska dítěte, pak se Francouzi vysloví pro jeho ochranu. Ukazuje to, že ke všem výsledkům průzkumů veřejného mínění je třeba přistupovat velmi obezřetně,“ řekl Vatikánskému rozhlasu Tugdual Derville.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.