O údajném vyznamenání propotratové holandské aktivistky papežem

16.1.2018 

Holandská aktivistka Lilianna Ploumen podporující umělé potraty se loni 22. prosince v rozhovoru pro holandský zpravodajský kanál BNR pochlubila, že dostala papežský rytířský řád sv. Řehoře Velikého, udělovaný Svatým stolcem. Sugerovala přitom, že je to výraz papežovy přízně a sympatie vůči jejím propotratovým aktivitám. Rozhovor způsobil pochopitelné pozdvižení v kruzích pro life, když byl 12. ledna z holandštiny přeložen do angličtiny a poněkud nešťastně vydáván za zprávu o vyznamenání propotratové aktivistky papežem Františkem.
Italský vatikanista Marco Tosatti, který se v této věci obrátil na vatikánské tiskové středisko s prosbou o vysvětlení, zveřejnil včera (15.ledna) na svém blogu odpověď zástupkyně tiskového mluvčího Svatého stolce:

Vyznamenání papežským řádem sv. Řehoře Velikého, jehož se dostalo paní Lilianne Ploumen, bývalé ministryni pro rozvoj v červnu roku 2017 během audience holandského královského páru u Svatého otce, je výrazem diplomatických zvyklostí výměny řádů mezi oficiálními delegacemi vlád či hlav států ve Vatikánu. Není tedy v žádném případě schválením politiky ve věci umělých potratů a kontroly porodnosti, jež prosazuje paní Ploumen.

Píše Paloma Garcia Ovejero, místoředitelka tiskového střediska Svatého stolce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.