Římský biskup sloužil nešpory v bazilice sv. Pavla za hradbami

25.1.2018 

Jako každoročně na svátek Obrácení svatého Pavla slavil papež František liturgii ekumenických nešpor, která uzavřela Týden modliteb za jednotu křesťanů, pořádaný již od roku 1968. V římské bazilice sv. Pavla za hradbami se jí účastnili zástupce konstantinopolského ekumenického patriarchátu, srbské a rumunské pravoslavné církve, anglikánské a episkopální církve, metodistů, egyptských pravoslavných koptů a Světové biblické společnosti. Liturgii doprovodil papežský sbor Sixtinské kaple spolu s jedním z nejstarších německých chlapeckých sborů (Stadtsingechor zu Halle) z Halle nad Saalou.

Svatý Pavel, jehož Obrácení dnes slavíme, zakusil sílu milosti, jež jej povolala, aby se stal z pronásledovatele apoštolem Krista. Boží milost přiměla vzápětí také jeho hledat společenství s dalšími křesťany nejprve v Damašku a potom v Jeruzalémě (srov. Sk 9,19.26-27). Toto je zkušenost nás věřících. Jak postupně rosteme v duchovním životě, lépe chápeme, že nás milost dostihuje spolu s ostatními, s nimiž je třeba ji sdílet. Když tedy pozvedám svoje díkůvzdání k Bohu za to, co mi učinil, objevuji, že nezpívám sám, protože ostatní bratři a sestry zpívají tutéž chválu.
Různá křesťanská vyznání učinila tuto zkušenost. V posledním století jsme konečně pochopili, že jsme se na břehu Rudého moře ocitli společně. Křtem jsme byli zachráněni, a chvála, kterou zpívají ostatní bratři a sestry, nám patří, protože je taky naše. Když říkáme, že uznáváme křest u křesťanů ostatních tradic, vyznáváme, že také jim se dostalo Pánova odpuštění a působí v nich Jeho milost. A přijímáme jejich bohoslužbu jako autentický výraz chvály za to, co učinil Bůh. Přejeme si proto společnou modlitbu, abychom ještě více spojili svoje hlasy. A třebaže nás rozdíly oddělují, uznáváme, že patříme k lidu vykoupených, ke stejné rodině bratří a sester milovaných jediným Otcem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Zakončil římský biskup homilii při ekumenické modlitbě nešpor v bazilice sv. Pavla za hradbami. Před závěrečným požehnáním za všechny zúčastněné promluvil předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, kard. Kurt Koch:

Svátek Obrácení svatého Pavla nás vybízí k pochopení toho, že se také potřebujeme obrátit. Konverze je nejhlubší duší jakéhokoli ekumenického úsilí.“

Řekl dnes večer kardinál Kurt Koch v závěru ekumenických nešpor v bazilice sv. Pavla za hradbami.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.