Světové setkání rodin v Dublinu se soustředí na katolické pojetí manželství a rodiny

26.1.2018 

Prefekt Úřadu pro laiky, rodinu a život nevyloučil účast papeže Františka na devátém Světovém setkání rodin, které bude ve dnech 22. až 26. srpna hostit irský Dublin. Kardinál Brian Farrell to prohlásil při brífinku, během kterého ve vatikánském tiskovém středisku novináře seznámil s přípravným katechetickým programem.

”Papež řekl irským biskupům, ministerskému předsedovi a také mně, že doufá v návštěvu Irska. Co se týče detailů takové cesty, nic bližšího nevím.”

Letní setkání rodin se bude odvíjet z posynodální exhortace papeže Františka Amoris laetitia. Tento dokument spolu s biblickým příběhem o dvanáctiletém Ježíši v chrámě (Lk 2,41-52) zároveň tvoří základ sedmi přípravných katechezí, které vatikánský úřad na Hromnice zveřejní on-line v pěti jazycích. Mají rodiny doprovázet v sedmiměsíční přípravě jak slovem, tak hudbou a obrazem. Doplňují je totiž záběry z koncertů tenoristy Andrey Bocelliho ve významných evropských bazilikách (od barcelonské Sagrada Familia přes Krakov po budapešťskou baziliku sv. Štěpána).

”Jádrem katechezí a světového setkání rodin je samozřejmě láska, která se má rozvíjet mezi mužem a ženou, a založení rodiny. Nesoustředíme se výlučně na teologické otázky a diskutovanou osmou kapitolu papežského dokumentu. Máme v úmyslu širší pastorační záběr – je zde totiž mnoho párů, které chtějí pochopit, jak založit rodinu anebo zachránit svůj manželský život v lásce a milosrdenství. Proč bychom museli neustále mluvit o manželských selháních? V tisku se z devadesáti procent komentuje osmá kapitola Amoris leatitia, my budeme mluvit také o předchozích kapitolách a závěrečné, desáté…”

Jedním z témat dublinského setkání bude také sexuální zneužívání nezletilých. Proběhne zde seminář o této problematice, který povede bostonský arcibiskup, kard. Sean Patrick O´Malley, předseda Papežské komise pro ochranu nezletilých, a vystoupí na něm zástupci obdobně zaměřeného střediska z Papežské univerzity Gregoriana. Prefekt Úřadu pro laiky, rodinu a život se neobává, že by toto téma v Irsku, kde církví otřásly skandály sexuálního zneužívání, vyvolalo polemiku.

”Nemám z toho strach. Je třeba uznat, co se stalo, a pomoci všem obětem zneužívání. Zároveň je třeba vychovávat k tomu, aby se již v budoucnu něco takového nikdy nestalo. Musíme si ale uvědomit, že problém sexuálního zneužívání se netýká pouze církve, nýbrž celé společnosti. Vzhledem k tomu, že zasáhl mimo jiné také církev, bude se o něm jistě mluvit.”

Ačkoli se deváté Světové setkání rodin zaměří na katolické pojetí manželství a rodiny, nejsou z něj vyřazeni ani účastníci jiného přesvědčení:

„Všichni jsou zváni, nikoho nevylučujeme, nikoho, kdo smýšlí jinak. Všichni jsme Boží děti“,

uzavřel kardinál Farrell.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.