Gándhí považoval horské kázání za zdroj morálních principů, říká indický biskup

30.1.2018 

Před sedmdesáti lety byl v Novém Dillí zavražděn Mahátma Gándhí, vůdce indického hnutí za nezávislost, který ohromil svět svou nenásilnou rezistencí. O jeho trvalém významu hovoří biskup Felix Machado z diecéze Vasai v mumbajské církevní provincii:

Mahátma Gándhí je pro Indii oficiálně Otcem vlasti. Jeho dílo položilo základy civilizace založené na lásce, dialogu a morálních hodnotách. Sám jsem se narodil rok po Gándhího smrti a ještě dnes pociťuji plamen, který rozžehl a dal celé zemi. Indická konstituce je hluboce zakořeněná v tom, co Gándhí říkal a činil.

Co z Gándhího myšlenek zůstává v Indii živé, kromě zákonů a ústavy?

Když lidé mluví o čisté, autentické politice, založené na hodnotách a konstruktivních principech, odkazují vždy na Gándhího myšlení, protože on sám byl věřícím člověkem. Indie je zemí lidí, kteří věří v Boha. Jsou tady různá náboženství a také různé tradice a Gándhí sám vystupoval jako náboženský člověk. Byl hinduistou, ale byl otevřený také pro další náboženství a řekl bych, že pro křesťanství na prvním místě. Každý den se modlil také s lidmi jiných náboženských vyznání. Citoval Ježíšova slova – zejména kázání na hoře – z Matoušova evangelia, které považoval za zdroj morálních principů zejména pro politiky. Když se ho ptali, proč to dělá, když je sám hinduista, odpověděl: „My všichni se necháváme inspirovat svým Bohem. A Bůh je jediný a poskytl nám pomoc ve všech náboženstvích“. Dnes se potýkáme s problémem sekularismu. My v Indii si dobře uvědomujeme, že laicismus, chápaný jako odsouvání Boha a náboženství na okraj veřejného života není pravým laicismem, nýbrž falešným. Odráží se v tom také Gándhího myšlení a na těchto principech je založena naše ústavu. Gándhí pro nás zůstává zdrojem inspirace také dnes.

Mimo Indii je Gándhí proslulý zejména díky svému postoji radikálního nenásilí. Může být jeho učení aktuální také pro dnešní svět, kde se setkáváme s konflikty na všech stranách?

V předvečer II. světové války Gándhí procestoval celou Evropu, aby se pokusil přesvědčit politické představitelé té doby, aby se nevydávali na cestu boje a násilí. Jak říkal, je to cesta, která vede ke zničení světa. Dnes náš Svatý otec podpořil velkou akci za zákaz jaderných zbraní. Myslím, že je to cesta, kterou je třeba se ubírat. Gándhí tedy zůstává prorokem pro celý svět.

Řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Felix Machado z indické diecéze Vasai.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.