Dominique Wolton: Rozhovor s papežem vyjímečný svou svobodou

6.2.2018 

Francie. Rozmluvy Dominique´a Woltona se Svatým otcem budou pokračovat. V září tento francouzský sociolog a levicový intelektuál publikoval knižní rozhovor s papežem Františkem (Politique et société – Politika a společnost). V minulých dnech pobýval Wolton opět ve Vatikánu a vedl s papežem hovory. Jak přiznává, témata k diskusi nescházejí. Dodává nicméně, že je ještě příliš brzy na dohady o tom, zda ze setkání vzejde další kniha. Hovoří Dominique Wolton:

V této chvíli nevím, zda přijde další kniha. Tentokrát jsem se chtěl setkat s papežem, abychom promluvili o reakcích na francouzské vydání knihy a o jejím překladu do 14-15 jazyků, ale také o otázkách politické a kulturní povahy. Objevují se totiž stále nové události, papežské cesty, mezinárodní krize apod. Zda bude druhý svazek knihy? Myslím, že ještě nepřišel čas, abychom si postavili tuto otázku. V této chvíli chceme spíše činit závěry z toho, co jsme už společně udělali, s vědomím, že jde o knihu dosti vyjímečnou, protože ještě nikdy se nepracovalo v tak velké svobodě. Zda bude druhý díl, uvidíme později. Ale jistě nechybí témata k diskusi, to je zřejmé,“ řekl Vatíkánskému rozhlasu Dominique Wolton.

Podle francouzského sociologa je jedním z nejvýznamnějších prvků jeho dosavadních rozhovorů s papežem debata o laickosti. František uznává oddělení státu a církve. Požaduje však větší přítomnost náboženství v oblasti kultury – podotýká Dominique Wolton.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.