Papežská nadace Kirche in Not slaví sedmdesát let

8.2.2018 

Itálie. Charitativní dílo Kirche in Not (Církev v nouzi) založil v roce 1947 nizozemský řeholník Werenfried van Straaten, aby pomáhal křesťanům za železnou oponou. Dnes tato organizace pokračuje ve své činnosti ve zcela změněném kontextu. Před sedmi lety ji Benedikt XVI. ustavil nadací papežského práva a do jejího čela povolal tehdejšího prefekta Kongregace pro klérus, kard. Maura Piacenzu. Janovský kardinál, který je nyní vrchním penitenciářem, byl nedávno potvrzen v tomto úřadě na další pětileté období. Italský list Avvenire (8.2.18) využil této příležitosti, aby se jej zeptal, kam dnes nadace Kirche in Not zaměřuje své úsilí.

„Dnes stejně jako včera je jejím cílem duchovní a materiální pomoc pronásledované církvi, které se nedostává hmotných prostředků k evangelizačnímu poslání“, vysvětluje kardinál Piacenza a dodává: „Pronásledovaní křesťané, jak říkal otec Werenfried, jsou elitou církve a pro nás je ctí, že jim můžeme pomáhat“. Papežská nadace každý rok uskutečňuje šest tisíc různých projektů ve 150 zemích světa, zejména těch nejpotřebnějších, tedy na Blízkém východě, v Africe a Asii. Důležitou součástí je pomoc kněžím v nejchudších asijských a afrických státech prostřednictvím mešních intencí – na úmysly dárců se pak ročně odslouží zhruba půldruhého milionu mší svatých. V posledních letech směřují nemalé částky zejména do Sýrie (18 milionů) a do Iráku (30 milionů euro), kde projekt obnovy křesťanských vesnic na Ninivské planině dosud umožnil návrat více než šesti tisícům rodin.

Kardinál Piacenza připomíná, že mezi horlivé dárce patří také papež František: „Poté, co v roce 2016 prostřednictvím nadace daroval 100 tisíc euro na pomoc irbílské klinice sv. Josefa, věnoval také liturgická roucha irácké církvi. V poslední době přispěl na obnovu ninivských vesnic z výtěžku prodeje sportovního vozu Lamborghini, který mu automobilka darovala“, říká ředitel papežské nadace. Kirche in Not se nicméně neorientuje pouze na pomoc katolíkům – v Rusku například už třicet let podporuje pravoslavnou církev a stala se tak prvořadým činitelem v procesu postupného sbližování obou církví. V současné době má nadace kromě ústředního sídla v německém Königsteinu (poblíž Frankfurtu) 23 národních filiálek po celém světě. V poslední době otevřela nové národní kanceláře v Jižní Koreji, Mexiku, Kolumbii, na Filipínách a Slovensku. „Je velmi pěkné sledovat, jak země, které kdysi čerpaly z naší pomoci, jako Polsko nebo Brazílie, dnes s radostí pomáhají trpícím bratrům na všech světadílech“, uzavírá kard. Piacenza pro italský deník.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.