Kard. Collins: Kanadská vláda provádí ideologické testy

26.2.2018 

Kanada. Kanadští katolící se tící jako sv. Tomáš Morus. Nechtějí vypovídat válku právoplatné vládě, ale zároveň nemohou podepsat něco, co je v rozporu s jejich vírou – říká kardinál Thomas Collins z Toronta. Komentoval tak kontroverze spojené s novou podobou žádostí o letní stipendijní programy, kterých využívá mnoho katolických charitativních orgnizací. Díky vládním grantům jim umožňují zaměstnávat studenty v době letních prázdnin. Letos však je nutné k žádosti o přiznání stipendií deklarovat podporu individuálních práv, včetně tzv. reprodukční zdraví, tedy potratů.

Jak uvedl pro Vatikánský rozhlas kardinál Collins, katolické organizace odeslaly žádosti bez této deklarace. Znamená to, že pravděpodobně granty nedostanou. Torontský metropolita však věří, že tím se záležitost uzavře. Mnoho Kanaďanů si totiž uvědomuje, že tento dotazník je precendentem narušujícím svobodu svědomí garantovanou ústavou. Hovoří kardinál Collins:

„Požadují od nás, abychom prohlásili, že podporujeme něco, co je v rouzporu s naší vírou. Nejde o deklaraci, že dodržujeme zákon, nýbrž o deklaraci vlastního přesvědčení. Musíš potvrdit, že věříš ve volnou dostupnost potratů a mnoho dalších věcí, které jsou pro křesťany problematické. Je to ideologický test. Nemáš deklarovat například, že nebudeš peníze využívat ilegálním způsobem. Tomu bych rozuměl. Máš deklarovat svou podporu. Žádná vláda nemá právo provádět takovéto ideologické testy. Na to nikdy nepřistoupíme. To není v pořádku. Přiznávají to dokonce i některá propotratová sdružení. Říkají: „Nesouhlasíme s nimi, ale nechceme, aby jejich přesvědčení bylo považováno za kriterium“. Mnoho Kanaďanů, včetně nevěřících, je překvapeno takto brutální ingerencí, diktátorským postojem vlády. A to bezdůvodným. Proč to dělají? Udivuje mne to.“

Řekl vatikánskému rozhlasu kardinál Collins. Ujistil zároveň, že katolická církev nepodlehne finančnímu tlaku ze strany vlády. Díky stipendiím bylo možné uskutečňovat mnoho krásných projektů, jejichž hodnotu nikdo nezpochybňuje. Církev je však nebude realizovat na úkor vlastního přesvědčení. „Budeme spíše hledat jiné finanční zdroje,“ dodal torontský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.