Kardinál Müller: Svátosti nelze předefinovat na prostředky k utišení psychických obav

1.3.2018 

Berlín. „Je zapotřebí ujasnit, zda v těchto případech biskupské konference nepřekračují své kompetenece,“ uvedl v rozhovoru pro německý týdeník Die Tagespost kardinál Gerhard Ludwig Müller. Jak totiž zdůraznil, episkopáty „nejsou oprávněny rozhodovat v otázkách víry tak, aby z toho v praxi vyplývaly věci, které nejsou ve shodě s vírou.“ Někdejší prefekt Kongregace pro nauku víry se tak vyjádřil k otázce přijímání pro evangelické partnery v případech tzv. smíšených manželství. Němečtí biskupové totiž ohlásili, že v „jednotlivých případech“ to bude možné, a chtějí v dohledné době vydat v této věci zvláštní dokument. Z Berlina hovoří korespondent Vatikánského rozhlasu Tomasz Kycia:

Kardinál Müller uvedl, že termín užívaný německými biskupy „jednotlivé případy“ je ve skutečnosti rétorický trik. Většina věřících není teologicky vzdělaná a neorientuje se v této věci, dodal. V situaci ohrožení života může evangelický partner – pokud nemá v dosahu svého duchovního a rozumí katolické víře v eucharistii a sakramentální identitě církve – přijmout v katolické církvi svátosti: nejprve svátost smíření a posléze eucharistii, vysvětlil kardinál Müller. Jak dodal, smíšená manželství nepředstavují kritickou situaci, v níž by šlo o ohrožení spásy manželů. Jsou však velkou výzvou, k níž je zapotřebí přistoupit ve víře a společně.
Kardinál Müller dodal, že evangelický partner nemá plné společenství s církví a „ani papež, ani biskupové nemohou předefinovat svátosti na prostředky k utišení psychických obav a uspokojení duchovních potřeb“. Bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry uvedl, že tímto způsobem „je zrelativizovaná katolická víra. Pokrok v ekumenickém dialogu je důležitý, ale z katolické perspektivy nesmí jít o protestantizaci katolické církve.“
„Úkolem papeže a Kongregace pro nauku víry je zachování jednoty církve ve zjevené pravdě. Pluralismus v teologii je dovolený, ale pluralismus ve víře je chybný,“ uvedl kardinál Müller v odpovědi novinářky, sugerující, že papež František by byl otevřen pro podobné kroky „v jednotlivých případech“. Německý kardinál odpověděl otázkou, „jak jsme posílili jednotu círke, když jsme ve vlastních řadách zaseli neklid a rozdávali rány? Často se mluví o kolegialitě a synodálnosti jako o společné cestě. Proč ji tedy nepraktikovat také v oněch proslulých „jednolivých případech“? Kardinál Müller se vyjádřil také k hlasům německých biskupů na téma žehnání homosexuálních párů. Jak řekl, „nikdo neodsuzuje člověka s homosexuálními sklony. Byla by to rouhavá arogance a zpochybňování člověka stvořeného Bohem. Ale vzhledem k tomu, že homosexuální činy jsou v rozporu s Boží vůlí, nemůže jim nikdo žehnat,“ uvedl německý kardinál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.