Papež: Prohloubit chápání ženské i mužské identity

2.3.2018 

Vatikán. Papež František zaslal list autorce knihy nazvané „Deset věcí, které papež navrhuje ženám“ (Diez cosas que el papa Francisco propone a las mujeres, Madrid, Publicaciones Claretianas, 2018, stran 85). María Teresa Compte Grau, profesorka sociálních věd na Papežské univerzitě v Salamance, shrnula papežovy výroky o roli žen ve světě a v církvi do knihy, která bude představena příští čtvrtek (7.3.) v Salamance. Svatý otec v dopise, který bude publikován jako její předmluva, španělské profesorce děkuje za její úvahy.

„Dělá mi starost – píše jí – určitá machistická mentalita, která se vyskytuje dokonce v rozvinutých společnostech, kde dochází k násilí na ženách, jež jsou transformovány na předměty, s nimiž se hrubě zachází a vydělává se na nich, jsou vykořisťovány reklamou, konzumním a zábavním průmyslem. Dělá mi starost, že někdy také v církvi, kde má každý křesťan povolání sloužit, se v případě žen stává služebné poslání spíše nevolnictvím než pravou službou.

Když sleduji myšlenky svých předchůdců – píše dále papež František – mám za to, že je zapotřebí nových antropologických bádání, která by obsáhla nové vědecké poznatky i novou kulturní sensibilitu, s cílem prohloubit nejen ženskou, ale také mužskou identitu, aby bylo možno lépe sloužit lidské bytosti v jejím celku. Postupovat tímto směrem znamená připravovat nové a stále se obnovující lidstvo. Doufám, že tato kniha bude v tomto směru dalším přínosem.“ Papež pak s potěšením konstatoval, že „nebyla opomenuta role Marie, požehnané mezi ženami. Domnívám se – píše – že z Mariina ženství vyplývá něco zvláštního, co jsem ve své apoštolské exhortaci Evangelii gaudium označil jako »mariánský styl« podněcující celou církev, aby byla Matkou, která je ke všem laskavá a vnímavá. Muži a ženy v církvi nesmějí ztratit ze zřetele tuto dnes tak zásadní perspektivu. Kéž těchto »deset věcí« čtenáři přinese užitek a Pán jej rozhojní, aby nadále rostla větší sensibilita a uznání, pokud jde o poslání a povolání ženy,“ píše Svatý otec v předmluvě ke knize, která shrnuje názory papeže Františka na roli žen ve světě a církvi.

 

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.