Ježíšovou Paschou začíná nová bohoslužba v novém chrámu

4.3.2018 

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Dnešní evangelium nám v Janově podání předkládá událost vyhnání prodavačů z jeruzalémského chrámu (srov. Jan 2,13-25). Učinil toto gesto za pomůci důtek z provazů, zpřevracel stoly a řekl: »Nedělejte z domu mého Otce tržnici« (v.16). Tento rozhodný čin vykonaný těsně před Velikonocemi vyvolal v zástupu velký dojem a nevraživost u náboženských představitelů a těch, kteří to vnímali jako ohrožení svých ekonomických zájmů. Jak si to máme vyložit? Zajisté to nebyl násilný čin a je pravdou, že nevyvolal zásah ochránců veřejného pořádku, policie. Nikoli. Byl však zamýšlen jako typicky prorocký skutek, kterými byly v Božím jménu často pranýřovány zlořády a nešvary. Nabízela se otázka po pravomoci. A židé se Ježíše vskutku zeptali: »Jakým znamením nám dokážeš, že tohle smíš dělat?« (v.18), tedy co tě k tomu opravňuje? Jako by žádali důkaz, že jednal opravdu jménem Božím.

            K výkladu tohoto gesta, kterým Ježíš vyčistil chrám, použili jeho učedníci biblický text 69. Žalmu: »Horlivost pro tvůj dům mne stravuje« (v.17). Tento žalm je úpěnlivou prosbou o pomoc v situaci krajního nebezpečí vyvolaného nenávistí nepřátel. Tuto situaci prožije Ježíš během Pašijí. Horlivost pro Otce a Jeho dům Jej přivede na kříž. Jeho horlivost lásky vede k sebeobětování, není to falešná horlivost toho, kdo si nárokuje, že slouží Bohu násilím. „Znamení“, kterým Ježíš prokáže svoji pravomoc, bude právě Jeho smrt a zmrtvýchvstání: »Zbořte tento chrám a ve třech dnech jej zase postavím« (v.19) – říká, a evangelista podotýká: »On to však řekl o chrámu svého těla« (v.21). Ježíšovou Paschou začíná nová bohoslužba v novém chrámu, bohoslužba lásky a tímto novým chrámem je On sám.

            Ježíšovo vystoupení podané dnešním evangeliem nás vybízí, abychom svůj život prožívali nikoli hledáním svých výhod a zájmů, nýbrž oslavením Boha, který je láska. Jsme povoláni mít stále na paměti silná Ježíšova slova: »Nedělejte z domu mého Otce tržnici!« (v.16). Je velice nepěkné, když církev sklouzne do tohoto postavení a dělá tržnici z Božího domu. Tato slova nám pomáhají čelit nebezpečí dělat tržnici také ze své duše, která je Božím příbytkem, a žít neustálým vyhledávání svého užitku a nikoli štědrou a solidární láskou. Toto Ježíšovo učení je stále aktuální, nejenom pro církevní společenství, ale také pro jednotlivce, pro občanská společenství a celou společnost. Běžně se totiž vyskytuje pokušení využít dobré, popřípadě povinné jednání k rozvíjení soukromých, ne-li přímo nedovolených zájmů. Je to vážné nebezpečí, zejména v účelovém používání samotného Boha a bohoslužby anebo služby člověku, Jeho obrazu. Proto Ježíš použil tyto „silné způsoby“, aby nás vyburcoval před touto smrtelnou hrozbou.

            Kéž nás podporuje Panna Maria ve snaze činit z postní doby dobrou příležitost k uznání Boha za jediného Pána svého života a odejme z našeho srdce a našich skutků každou formu modloslužby.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.