Vietnamští biskupové se setkali s Petrovým nástupcem

6.3.2018 

Vatikán. Více než čtyři tisíce kněží, dva tisíce dvě stě farností, devětadvacet diecézí – tak dnes vypadá katolická církev ve Vietnamu, ke které se hlásí osm procent obyvatelstva. Její pastýře v pondělí přijal papež František v rámci kanonické návštěvy ad limina. Setkání pro naše mikrofony přiblížil biskup diecéze Xuân Lôc, mons. Joseph Dình Dúc Dao.

„Dojala nás jednoduchost vystupování a vstřícnost Svatého otce. Dalo by se říci, že to bylo setkání otce se synem anebo mezi bratry. Mohli jsme říci všechno, co jsme chtěli. Všichni biskupové projevili svůj obdiv a lásku k papeži, Svatý otec nás požádal, abychom se za něj modlili, ale to my už denně děláme, aniž by nás o to požádal, a děláme to s láskou. Mluvili jsme tak trochu o všem, ale jeho poslední slova byla: Odneste vietnamské církvi radost z hlásání evangelia“.

Papež biskupy vyzval, aby znásobili modlitbu a kontemplaci, a vícekrát opakoval slovo „blízkost“ – Bohu, lidem a zejména kněžím, dodává biskup Dình a popisuje situaci církve v rodném Vietnamu:

„Katolická společenství jsou velmi živá. Když se mluví o katolické víře, mluví se o životě a radosti, protože lidé prožívají vztah k Bohu velice osobním způsobem a v těžkých momentech neztrácejí důvěru a přesvědčení o své víře. To je skutečná Boží milost, ačkoli závan sekularizace dospěl také do našich končin. Záleží na nás, zda uchováme svěžest víry a odoláme zesvětštění. Z toho důvodu vietnamská církev potřebuje další poznávání víry a reflexi o ní. Proto biskupská konference požádala Svatý stolec o založení katolické univerzity. Dosud totiž existuje pouze teologická fakulta, protože podle vládní politiky není katolická církev postavena na roveň jiných náboženství a nemůže spolupracovat v oblasti vzdělávání. Doufejme, že v brzké budoucnosti a za stále otevřenější atmosféry budeme moci zahájit studium dalších věd, nejenom teologické. Obtíží se nebojíme, protože, jak nám řekl Svatý otec, nesmíme se strachovat, ale uchovat si důvěru a elán“. 

Řekl po papežské audienci biskup vietnamské diecéze Xuân Lôc.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.